Stäng
blog-header
mars 27, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare

Snickers missar målet

Snickers har släppt en ny reklamfilm där ett gäng byggarbetare ropar ”uppmuntrande” saker till förbipasserande kvinnor. Tanken är att bryta mot sexistiska fördomar men slutresultatet är som bäst förvirrat.

Först och främst undrar jag vad man menar med frågan ”What happens when builders aren’t themselves?”. Menar man att byggarbetarna är sexister i sitt normaltillstånd och slutar vara det när de ätit snickers? Eller att de är sexister för att de inte ätit en chokladbit? För båda påståendena är rätt korkade. Och ja, jag förstår att det ska vara med den berömda ”glimten i ögat” men någonstans får man ändå ha lite logik med.

Vi har tidigare skrivit om hur kvinnor trakasseras på gatan, det är ett utbrett problem som drabbar väldigt många kvinnor. Snickers missar målet totalt med sin reklamfilm, det är inte lågt blodsocker som gör att män känner att de kan ta sig friheten att skrika efter okända kvinnor. Dessutom har Snickers inte gjort särskilt bra ifrån sig tidigare med sina reklamfilmer om hur tuffa snubbar blir till jobbiga kvinnor när de inte ätit deras godis.

snickers

Mitt svar på denna fråga är: En informerad reklamfilm som bemöter gatutrakasserier utan att skylla det på hunger. Jag förstår att Snickers vill väl, jag förstår att man vill göra något positivt. Jag önskar bara att vissa ansträngde sig mer. Det är alldeles för många som i blind välvilja inte bemödar sig med att sätta sig in i frågorna.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se