Stäng
blog-header
februari 9, 2016
Tanvir Mansur, bloggare
Bild från ett asylboende som totalförstördes i en brand i Södertälje kommun i december. Foto: Johan Nilsson / TT

Sluta kalla hat för oro

De 32 ungdomarna som skulle få lugn och ro i Haninge kommer nu inte få bo i det planerade boendet.

För de här invånarna skrämde kommunen till tystnad.

Över 500 människor dök upp på mötet på Vendelsömalmsskolan. Polis tillkallades när människor bröt sig in i lokalen. Där skulle Haninge kommun berätta om bygget av en paviljong där 32 ensamkommande ungdomar skulle bo.

”De kommer våldta våra barn”, säger en person i publiken, enligt DN.

”De säljer knark och begår brott”, säger en annan.

”Vem tar ansvar när den förste dör”, undrar en tredje enligt samma tidning.

De sa förstås andra saker också. Frågor om varför kommunen inte hade informerat om beslutet ordentligt blandades med myter om människor som har flytt till Sverige.

Men det här handlar alltså om ungdomar som redan bor i kommunen. Unga kommuninvånare som är övriga invånares grannar. Haninge kommun har tre HVB-hem som fungerar bra, och det finns även privata boenden. Genom rykten på rasistiska sajter och flygblad med konspirationsteorier så har en hatisk stämning piskats upp.

De som blir arga slutar helt att lyssna.
– Jag tror inte människor här ens vet att det faktiskt fungerar bra.

Det säger Maria Porshage till DN. Hon är avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge.
– Jag tror inte heller de förstod att inget är beslutat än, vi har bara bestämt att söka bygglov.

Så upptrissad är stämningen i dag. Människor tror det värsta om personer som de inte ens har träffat. Det finns en brist på information, dialog och möten mellan ensamkommande ungdomar och medborgare. Kombinera det med en illvillig ryktesspridning. Människor blir livrädda. När de är som mest uppskrämda agerar de inte rationellt.

En person i publiken ropade att om något hände med hans egna barn i området, då skulle han ”avliva den personen” som gjorde det. Sen skulle han söka upp den politiker som är ansvarig.

Publiken applåderade.

Fyra dagar senare backar kommunen. De kan inte längre garantera säkerheten för de ensamkommande ungdomarna.
– Det vi kan säga är att på grund av den oro som uppstått så undersöker vi en tryggare alternativ placering. Vi går vidare för vi behöver den här anläggningen för ensamkommande rätt snart, säger kommunalrådet Petri Salonen (C) till DN.

De säger oro.

De menar hot.

I en samtid där boenden bränns, där asylsökande blir mordhotade och där lynchmobbar formas för att misshandla flyktingar. Då kallar vi det ”oro”. Vi kallar dem ”vanliga svenskar” som har ”farhågor” om vad som händer i deras kommun.

Av rädsla vill människor ta saker i sina egna händer. Att skrämma myndigheter till att lyda en. I andra sammanhang skulle det här betraktas som terrorhot.

Vi kan inte ställa upp på att göra deras hat till något normalt.
Vi kan inte bekräfta deras konspiratoriska världsbild.
Vi kan inte kalla deras rasism för oro.

Ju mer vi gör det, desto större anledning har de att ta saken i sina egna händer.

Samma dag som kommunen backade från sitt beslut greps fjorton personer i Nynäshamn. De misstänks för förberedelse för grov misshandel. Enligt uppgifter till Aftonbladet tror polisen att de planerade en attack mot ett asylboende.

Det här handlar inte om oro.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson, Nikita Feiz, Tanvir Mansur och Julia Cagan för Genusfolket.

  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Julia Cagan
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se