Stäng
blog-header
augusti 3, 2015
Tanvir Mansur, bloggare
Foto: Vilhelm Stokstad / TT

SL öppnar spärrarna för rasism

SL, bolaget som driver kollektivtrafiken i Stockholms län, bär ansvar för spridning av de idéer som leder till våld mot romer och andra fattiga som tigger just nu. Det måste upphöra!

Det senaste året har de fysiska attackerna mot människor som tigger ökat. På två månader har en och samma man anmälts tolv gånger för angrepp mot en grupp tiggande romer i Kista. Bland annat hällde han tändvätska på en romsk kvinna som låg och sov utanför McDonald’s. Attackerna har gjort att de romer som har bott i Kista inte vågar vistas där längre.

I ett annat fall skulle paret George och Angelina vila i gräset i Berzelii Park i Stockholm efter att ha samlat pantburkar under förmiddagen. Helt plötsligt kommer en man fram och håller fram en plastflaska, och tömmer innehållet över dem. George fick den frätande syran i ansiktet och fick föras till sjukhus.

Senast för några veckor sedan blev en rumänsk kvinna i Uppsala beskjuten. En maskerad person körde fram i en bil och sköt mot hennes ansikte, men hon lyckades skydda sig med handen.

Varför eskalerar det här våldet?

Vad är det som gör att vissa tycker att människor som lever i utsatthet förtjänar att dö?

Det börjar med de myter som sprids i medier och bland politiska partier. Så länge romer och fattiga EU-medborgare avhumaniseras i det offentliga rummet så skapas det ett utrymme för hat. Det är lättare för någon att hata en person som slutar ses som människa. Det är precis det som är målet med Sverigedemokraternas kampanj mot EU-medborgares lagliga rätt att vistas i Sverige.

Idag framkom det att trafikbolaget SL har tillåtit Sverigedemokraterna att annonsera på Östermalmstorg mot det som de kallar “organiserat tiggeri”. Trots att en norsk studie, som är den största i sitt slag, precis visat att det inte finns fog för den skräckpropagandan.

Sverigedemokraterna driver en medveten kampanj, som sägs riktas mot turister. Men SD vet att rasistisk reklam i kollektivtrafiken ger mycket uppmärksamhet i svenska tidningar. Det är precis det de vill ha. Deras agerande förvånar inte, men att SL går med på att sprida såna här budskap är märkligt. Det är SL som ger sitt godkännande till reklamen och för att rättfärdiga beslutet skriver de så här:

”All reklam i SL-trafiken ska följa gällande lagstiftning och SL:s riktlinjer. Enligt ett beslut från 1988 så tillåter Trafikförvaltningen/SL politisk reklam i kollektivtrafiken.

Alla politiska partier har rätt att föra ut sina budskap utifrån rådande lagstiftning och det är inte möjligt att utesluta ett parti från möjligheten att köpa ytor.

Budskapen i politisk reklam måste följa gällande lag. Det är Justitiekanslern (JK) som prövar ifall detta följs. Trafikförvaltningen och SL varken ska eller får granska och censurera politiska budskap.”

Ska vi då ta en titt på de här riktlinjerna som reklamen i SL-trafiken måste följa?

Det står klart och tydligt:

Skärmavbild 2015-08-03 kl. 14.07.58

Det är alltså SL som strider mot sina egna riktlinjer. När en reklamkampanj så uppenbart försöker skapa missaktning mot fattiga romer och rumäner, då är det sårande mot en folkgrupp. Särskilt i ett sammanhang där attacker mot romer sker över hela Sverige.

Så blir SL en del av avhumaniseringen av romer och fattiga EU-medborgare och normaliseringen av rasism. De som är mest utsatta i Europa får en hatkampanj mot sig i Stockholms kollektivtrafik. Det måste sluta nu.

UPPDATERING:
I SL:s riktlinjer står det även så här:

Reklam ska följa bestämmelserna i lagar, författningar och de grundregler för reklam som fastställts av Internationella handelskammaren (ICC International Code of Advertising Practice ).

Om vi tar en titt på just Internationella handelskammarens annonseringskodex, så står det så här (PDF):
SL sprider rasism

Det går att hävda att SD-kampanjen kan pricka av flera av de punkterna. Och alltså borde SL ha sagt nej till kampanjen, enligt deras egna riktlinjer.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se