Stäng
blog-header
april 14, 2017
Gustav Almestad, bloggare
"Alla hade väl sett samma sak? Kärlekens stad som inte viker sig för terror och rädsla." Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ska vi skicka människor in i död och tortyr för att stilla vår rädsla?

Nog var det lätt att låta sig luras de första dagarna efter terrordådet på Drottninggatan, då berättelsen om det solidariska Stockholm skrevs för fullt.

Alla hade väl sett samma sak? Kärlekens stad som inte viker sig för terror och rädsla. Människor som hjälper varandra i nöd, direkt på brottsplatsen såväl som i periferin, där så många hade svårt att ta sig hem eller behövde en trygg plats att vara. Berättelsen saknar inte grund, solidariteten fanns ju där. I akut nöd hjälper vi gärna varandra, även främlingar. Ändå står detta inte i motsättning till rädslan. För hur kan man fortfarande upprepa att vi inte viker oss, att kärleken vunnit över hat och rädsla, när hetsen mot papperslösa redan är i full gång?

Nu står etablerade politiker och låtsas att det går att skapa trygghet genom att skärpa jakten på papperslösa. ID-kontroller, razzior på arbetsplatser, fler inspärrade i förvar, eller fotbojor redan innan några beslut fattats. Anna Kinberg Batra (M) var snabbt ute med att på lagom undanglidande sätt antyda att dådet kunde härledas direkt till den uteblivna avvisningen.

Vissa politiker vill som vanligt alltid elda på rädslan för främlingar, och de andra tycks tro att det kärleksfulla folkets rädsla nu kräver av dem att de spelar med i det huvudlösa antagandet att vi måste vara rädda för flyktingar, att det bor en potentiell terrorist i varje papperslös.

Ändå vet vi mycket väl att det inte skulle göra någon säkrare om samtliga asylsökande som fått avslag avvisades omedelbart. Den papperslöse gärningsmannen är ett undantag bland islamistiska terrorhandlingar, här oftast utfört av europeiska medborgare, andra terrorhandlingar kan lika gärna begås av en infödd svensk med högerextrema idéer och svärd. Vi vet också att det öppna samhället – det kärlekens land som vi just hyllat! – inte kan existera som vi känner det utan vissa sårbarheter, och att det dessutom inte ens är möjligt för de mest repressiva diktaturer att förhindra terrordåd.

Jag känner naturligtvis också rädsla. Min stora rädsla just nu är att hoppet bara står till praktikaliteter. Att behöva vädja till den förment rationella mentaliteten som visserligen betraktar Migrationsverkets bedömning som ett Guds avgörande av människors själva varande, men ändå borde förstå de ekonomiska konsekvenserna av en hetsjakt. Resurserna som skulle behövas för att jaga upp tusentals personer för att låsa in eller skicka dem till osäkra länder vore astronomiska, och effekten försumbar. Hur mycket skulle bli kvar för polisen då?

Men jag vill inte behöva vädja till denna mentalitet. Jag vill fråga vad “asylskäl” betyder i ett land som på egen hand skapar papperslösa, genom att avslå asylansökningar samtidigt som man gör klart att avvisningar ändå inte är möjliga på grund av risken för förföljelse i hemlandet.

Jag vill fråga hur många som ska behöva skickas tillbaka till död eller tortyr för att vår rädsla ska stillas. Jag vill fråga vad vi vinner på att införa lagar som får oss att bli mer lika de länder som människor flyr från. Jag vill fråga vad det är för sammanhållning som utesluter tusentals invånare, vad det är för rädsla som besegrats då, vilken kärlek som har vunnit.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se