Stäng
blog-header
augusti 27, 2014
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Chris Pizzello / AP

Sexismen tillbaka i Hollywood efter Beyoncés uppträdande

På VMA-galan i tisdags stod en av världens just nu mäktigaste artister – Beyoncé – på scen framför en backdrop med budskapet FEMINIST.

För många var det en viktig symbolhandling och ett tydligt tecken på den feministiska era vi nu befinner oss i. Feminismen har tagit sig till Hollywood men det krävdes knappt ett dygn innan sexismen hittade tillbaka.

Den colombianska Modern Family-skådespelaren Sofia Vergara, fick under onsdagens Emmys-gala ställa sig på en piedestal och snurra runt som ett sexobjekt medan Bruce Rosenblum, ordförande för Academy of Television Arts & Sciences, höll ett tal om mångfalden som ökat framför och bakom kameran i USA.

Såhär såg det ut:

Vergaras prestation som kvinnlig skådespelare förlöjligas och reduceras till att endast handla om hennes utseende. De framsteg Beyoncés framträdande markerade för feminismens utveckling i populärkulturuella rum tog det sexistiska Sofia Vergara-”skämtet” tillbaka innan det ens hann lämna några avtryck. Är det för naivt att tro på att Hollywood faktiskt kan börja tjäna pengar på andra sätt än genom sexism och objektifiering av kvinnan? För Beyoncés skull hoppas jag inte det.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se