Stäng
blog-header
november 6, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Chris PizzelloAP/TT

Se Lady Gaga tala klarspråk om priset för det perfekta

I veckan har alla diskuterat instagramstjärnan Essena O’Neills ”fuck you till låtsasvärlden”. En annan person som också tröttnat på den kommersiella industrins exploatering av kvinnor är Lady Gaga.

I ett panelsamtal på Yale Univerity i USA berättade Gaga nyligen om hur hon för ett tag sen behövde ta en ”paus” från musikindustrin. Pengar och kändisskap gjorde henne inte lycklig. Hon blev trött på att konstant behöva vara ett varumärke som skulle säljas in. Hon ville inte längre sälja parfymer med sitt namn på eller ta selfies och lägga upp på sociala medier med ”rätt” personer på ”rätt” fester som skulle kunna hjälpa henne i karriären.

Lady Gaga började inse att hon som artist hade mycket mer att erbjuda än sin image och sitt utseende. Hon hade sin kreativitet och passion för musiken och började därför säga nej till allt det andra som inte var direkt kopplat till musiken, och det gjorde henne gladare.

Det är viktigt att förebilder som Lady Gaga – och instagramkonton med flera miljoner följare – vågar stå upp och berätta om hur företagen använder dem som medel för att nå ut med sina produkter. Om hur företagen säljer bilden till oss andra där våra förebilder aldrig verkar ha dåliga dagar och att de lever i lycklig lyx, när verkligheten ser annorlunda ut.

I sociala medier visas selektiva och tillrättalagda bilder av verkligheten. Bilder som noga valts ut för att visas upp i bästa möjliga ljus. Det är få personer som lägger upp en dålig dag på Instagram, så när vi väl har en sådan dag och börjar bläddra i flödet och ser andra som verkar leva perfekta liv är det lätt hänt att börja jämföra och känna sig ensam, dålig och misslyckad.

Idealvärlden som målas upp i sociala medier och som främst riktar sig mot unga tjejer, leder till sjuka ideal och ohälsa. Företag som via offentliga personer smygsäljer sina produkter bär en stor skuld för det. Men även bloggar, artister och andra som blir sponsrade av företag i smyg är skyldiga, om de inte börjar visa den ofiltrerade bilden av verkligheten oftare.

– Vi kommunicerar inte längre med varandra utan vi kommunicerar lögner, sa Lady Gaga under panelsamtalet. Det måste vi ändra på.

Lyssna på Lady Gagas tal här:

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se