Stäng
blog-header
januari 4, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: MAJA SUSLIN / TT

SD:s makt påverkar kvinnors rättigheter

Det blir första gången på över 50 år som extra val hålls i Sverige och det är mycket som står på spel nu.

Sverigedemokraternas politik skapar inte bara klyftor i det svenska samhället med ökad främlingsfientlighet, den hotar också grundläggande mänskliga rättigheter som främst drabbar kvinnors rättigheter.

För snart 40 år sedan införde Sverige sin första lagstiftning om fri abort, ett viktigt framsteg för kvinnorättsrörelsen. Nu 40 år senare är rätten till den egna kroppen återigen hotad. Sverigedemokraterna vill gärna framstå som ett parti som verkar för andra frågor än invandringen, däribland för kvinnors rättigheter men i realiteten ser vi hur nationalistiska partier i Europa begränsar aborträtten och hotar HBTQ-personer.

På Sverigedemokraternas hemsida kan man under fliken familjepolitik läsa hur ”familjen med sin omhändertagande, kulturförmedlande och fostrande roll är samhällets viktigaste och mest grundläggande gemenskap.

SD har i tidigare valmanifest även sagt att de vill ”värna om varje barns rätt till en mor och en far, vilket bland annat innebär en återgång från besluten om att ge samkönade par adoptionsrätt och lesbiska par rätt till insemination.

Sverigedemokraternas konservativa familjepolitik bygger på en kärnfamilj med stereotypa könsroller vilket utgör ett direkt hot mot HBTQ-personers rätt till att bilda familj och ingå äktenskap. Sverige har varit ett föregångsland vad gäller utvecklingen för HBTQ-rättigheter även om mycket kunnat förbättras och även om det dröjde fram till förra året innan tvångssterilisering vid könskorrigering upphävdes. Utvecklingen med Sverigedemokraternas politik återgår till en traditionell syn på familjen som gör att kvinnan ska vara hemma med barnen medan mannen arbetar.

Det är ingen utveckling som kan sägas främja kvinnors rättigheter eller jämställdheten. En sådan politik leder i stället till en arbetsmarknad med ökade löneklyftor mellan män och kvinnor och som tvingar kvinnorna att stanna hemma eftersom att det är just kvinnor i dagsläget som oftast tjänar mindre än män och därför i större grad blir de som tar ut föräldraledigheten.

Nationalistiska partiers politik tar kvinnors självständighet och rättigheter ifrån dem och skapar en situation där kvinnan blir ekonomiskt beroende av mannen vilket är problematiskt på många sätt. Ett sådant beroende försvårar exempelvis för kvinnor som befinner sig i våldsamma relationer att kunna ta sig ur dem. Desto svårare blir det för ensamstående mammor som ska klara sig på en lön som är mindre värd en mans.

Det är nu upp till Sverige att bestämma om vi vill ta ett stort kliv tillbaka i tiden eller välja ett Sverige som trotsar Europas främlings- och kvinnofientliga utveckling och återigen blir ett land som stod för humanitet när så många andra länder svek.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se