Stäng
blog-header
april 30, 2013
Nikita Feiz, Bloggare

SD och feminismen – En fördom kommer sällan ensam

Den nya jämställdhetsministern Maria Arnholm (FP) debatterade SD:s kvinnosyn i TV-programmet Agenda mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Där framkom det att Åkesson inte skulle kalla sig själv för feminist men att han står för jämställdhet. Ett lika gammalt som populärt uttalande från personer som inte är insatta i vad feminism betyder. Det är inte förvånande att höra något sådant från Jimmie Åkesson, SD är varken kända för att vara öppensinnade eller insatta i jämställdhetsfrågor. Inget hindrar Åkesson från att inhämta kunskap om vad feminism innebär, det finns många bra beskrivningar här på Genusfolket, men precis som med sin övriga politik så väljer han helt enkelt att gå på sina fördomar istället.

Fördomarna om att feminister är militanta kvinnor som helst av allt vill utrota männen och ta över världen. Fördomar om att alla feminister är kvinnor som vägrar att sminka sig, bära kjol och raka sig under armarna. Fördomar om att feminister inte skulle stå för jämställdhet för alla, oavsett kön. Fördomarna är många och feminister får tyvärr höra dem alla, allt för ofta.

Åkesson har byggt hela sin politik och sitt parti på att måla upp allting som antingen svart eller vitt, i dubbel bemärkelse. Han glömmer att det finns många nyanser där emellan. Sanningen är precis tvärtom, feminism handlar om många saker och finns i många former och varianter. Men det tjänar inte Åkesson på att förmedla, Sverigedemokraterna värvar främst röster genom att reducera svåra och breda frågor till populism och falska motsatsförhållanden.

Missförstå mig inte. Jag sitter inte här och predikar om att Jimmie Åkesson ska kalla sig själv för feminist. Tvärtom tycker jag att han för en gång skull visar på självinsikt och är medveten om att den politik han står för inte är förenlig med feminism och jämställdhet. Inskränkningar i aborträtten och högt uppsatta företrädare som beväpnar sig med järnrör och tillåts kalla kvinnor för horor är  bara några exempel på den motsättningen.

Jag är glad över att  du, Jimmie Åkesson inte vill definiera sig själv som feminist. Men du lurar ingen när du påstår att du är för jämställdhet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se