Stäng
blog-header
januari 25, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare

Roligt och skrämmande: #shirtlessshamers2016

Som någon som spenderat så många ord på att förklara fenomen som slutshaming, våldtäktskultur, könsroller, skadliga normer och så vidare att det vid det här laget kan bli en romanserie som skulle göra Marcel Proust stolt, så finns det nästan inget jag älskar så mycket som när någon gör samma sak men med bara en bild.

Twittraren Lindsey (@cardsagsthrsmt) har startat den just nu roligaste hashtaggen på Internet: #shirtlessshamers2016.

Där visar hon smart och pedagogiskt upp den dubbelmoral som råder mellan synen på kvinnors sexualitet och mäns sexualitet. En dubbelmoral vi ser i alla kulturer, alla länder, hos såväl män som kvinnor och som i sig är en av hörnstenarna i vår våldtäktskultur. En dubbelmoral som ofta är så omedveten att det kräver mycket tålamod att få människor att faktiskt se den (förutom när det gäller ”andra” kulturer, då hela konkarongen av tyckare plötsligt fördömer den) och än mindre erkänna att den inte bara finns hos någon ”extrem” minoritet.

Så tack till the whatever from high atop the thing för att det finns sådana som Lindsey som kan göra det på 140 tecken.

I hashtaggen postar hon skärmdumpar på killar som shamear tjejer som postar avklädda bilder. Ihop med skärmdumpar på killarnas egna avklädda bilder. I all sin enkelhet är det lika hysteriskt lustigt som det är skrämmande.

Bakom den skrattretande dubbelmoralen, bakom de skinande exemplen på hur fåniga och onaturliga våra inlärda idéer om könens olikheter är, lurar ju en värld där såväl män som kvinnor får sin sexuella och intellektuella frihet begränsade. Och vi fortsätter att vara okej med det, och fortsätter låta de som försvarar de traditionella könsrollerna komma undan.

Några exempel från hashtaggen shirtlessshamers2016:

753

Lindsey har även projektet Cards Against Harrassment och har sålunda fått förklarar för många förvirrade mansrättsaktivister vad – vaaaad – hon menar med att vi lever i en våldtäktskultur. Även detta har hon gjort i screencap-format. Varsågoda.

 

289

Fler bilder hittar du hos @cardsagsthrsmt och genom att följa hashtaggen shirtlessshamers2016.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se