Stäng
blog-header
april 17, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Kanske blir det den här filuren som hanterar nättrollen framöver? Foto: Shizuo Kambayashi/AP/TT

Robotstorm ska stoppa kvinnohatare på Twitter

Alla som hängt på Twitter vet att det är den softaste platsen på jorden om man gillar att bli påhoppad dygnet runt av vrålgalna rasister och kvinnohatare.

Om du befinner dig utanför samhällsnormen, ifrågasätter den på något sätt eller om du bara råkar ha den kontroversiella åsikten att alla människor är lika mycket värda så har du säkert stött på den härliga skitstorm från personer som inte gör annat än att skriva goja till alla med en åsikt till vänster om toknazism hela dagen. Okej, det var en för lång mening, men nu vet ni vilken typ av människor jag pratar om. Nu ska ni få höra hur ett kollektiv i Berlin slår tillbaka mot deras trakasserier.

Twitter gör inte särskilt mycket för att bekämpa trakasserier på sin plattform, deras blockeringsverktyg hjälper inte och det är sällan anmälningar leder någonstans (såvida inte flera anmäler ett konto för spam).

Många kvinnor, rasifierade, HBTQ-personer och andra utanför normen får då helt enkelt spamma block-knappen för att få ett någorlunda läsbart flöde eller bara stå ut. Kollektivet ”Peng! Collective” i Berlin tycker att det är rätt trist att det är de enda alternativen så de har bestämt sig för att bekämpa eld med mer eld. Eller snarare bekämpa bajstsunamin med en egen bajstsunami. Fyfan, det där lät äckligt.

Kollektivet har siktat in sig på just twitters kvinnohatare. När någon av dem använder vissa ord eller fraser så samlar en robot in deras Twitter-namn och lägger till det i en databas. Några exempel på ord och fraser är ”#feministsareugly , ”die stupid bitch”, ”feminazi” och ”stupid whore”. Sen dyker en armé av robotkonton på Twitter upp och skriver till personerna i databasen, inget nedsättande eller elakt utan istället är det sex steg i ett ”Zero Trollerance”-program som de rekommenderar. Ett slags självhjälpsprogram som ska hjälpa kvinnohatande troll på nätet att sluta vara just kvinnohatande troll på nätet.

Det är en skoj idé som lider av några små problem. Många feminister använder till exempel ”feminazi” på skämt och inte alls som ett sätt att håna andra. Det är ett problem Peng! Collective är medvetna om och de säger att ungefär 80% av de som fastnar i deras sökningar använder orden i nedsättande syfte. Men jag tycker ändå att det överlag är en väldigt rolig och häftig idé. Jag tror inte på ”ett öga för ett öga”, inte heller att vi ska anamma de världsfrånvända hatarnas metoder, men vi ska vrida vapnen ur händerna på dem. Det här är ett väldigt roligt sätt som några flummare i Berlin gör det på, det kanske inspirerar andra att våga prova mer okonventionella sätt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se