Stäng
blog-header
mars 5, 2015
Kawa Zolfagary, bloggare
Nya åtgärder mot hatbrott är på väg. Foto: NORA LOREK / TT

Regeringens nya krafttag mot hatbrott ger hopp

Under en presskonferens på onsdagen presenterade rikspolischef Dan Eliasson tillsammans med inrikesminister Anders Ygeman (S) hur de tänkt arbeta mot hatbrott. Presskonferensen var kort men innehåll ett par punkter som gav åtminstone mig hopp.

Polisen ska bli vassare, mer kompetent och få mer resurser att hantera hot och trakasserier som görs via nätet. En väldigt ödmjuk och självkritisk Eliasson erkände att polisen inte hängt med i utvecklingen, men nu skulle det bli ändring på det. Dessutom ska ett nationellt IT-brottscenter byggas. Men den kanske viktigaste nyheten av alla var att fler ska utbildas om vad hatbrott är. De som anmält hatbrott idag är nog väldigt medvetna om att det ofta inte rubriceras som hatbrott, eller att förundersökningarna läggs ner alldeles för fort. Nu ska det bli ändring på det.

Jag tror inte allting kommer lösa sig och att varenda jävel som begår en kriminell handling på nätet plötsligt kommer åka dit. Men jag tror att vi äntligen börjar vända en trend. Regeringens prioritering av hatbrottsbekämpning tillsammans med program som Trolljägarna och avslöjanden av näthatare på diverse forum har förändrat attityden hos den svenska befolkningen. Sakta men säkert börjar det gå åt rätt håll. Nu gäller det bara att hålla ut och hålla i.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se