Stäng
blog-header
mars 28, 2014
Judith Kiros, bloggare
Foto: SVT

Raskortet: Vad händer nu?

I går satt jag bänkad framför teven tillsammans med min pappa. Vi såg på dokumentären ”Raskortet” som genom en rad intervjuer berättar om hur det är att vara svart i Sverige i dag.

Dokumentären ger inte en komplett bild. Såklart. Den går inte in i hur det är att vara svart hbtq-person i Sverige, om hur det är att vara ung och svart i Sverige, hur det är att vara nyanländ eller arbetarklass och svart i Sverige. Men den sätter fingret på detta: att vara svart i Sverige är att inte vara neutral. Det är att vara någonting annat, någonting avvikande. Det är att alltid vara svart först, människa sedan.

Vi måste prata om det. På våra villkor.

Och jag känner äntligen att vi gör det. Valerie Kyeyune Backström talade i veckan om svarta svenskars verklighet i Aktuellt, Svart Kvinna tar snabbt över Instagram, Victoria Kawesa presenterade Afrofobirapporten i SVT tidigare under våren.

Jag blir hoppfull, men samtidigt orolig. Jag inväntar en backlash.

Så jag vill be er om detta: att vi stannar i de här berättelserna. Att vi utgår ifrån dem när vi formulerar konkreta förslag på hur vi löser afrofobin i Sverige.

Att vi inte dras in i de ettusen skeva debatterna som väntar. Att vi struntar i dem som bokstavligen när sig på de här debatterna, som struntar i dem som berörs. Att vi går ut med våra egna problemformuleringar, våra egna frågor, diskuterar fram åtgärder och lösningar.

Det här handlar om rasism och specifikt om rasism mot svarta människor i Sverige. Inte om status, inte om att plocka poäng, inte om privilegierade personers känslostormar i media. Om vi ska kunna förändra någonting måste vi bli bättre på att styra samtalet – tala på rätt sätt om rätt saker.

Så, nu gör vi så. Okej? Annars får ni smaka på min black power fist of fury. (Skojar! Jag tror såklart på world peace.)

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se