Stäng
blog-header
maj 25, 2014
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: SSU

Rainer Höss: De högerextrema har samma ideologi i dag som tidigare

När jag kliver in i rummet ser jag honom genast i en stor fåtölj där han sitter och dricker sitt morgonkaffe. Tillsynes ser han helt vanlig ut. Men han bär på ett tungt arv som ständigt förföljer honom. Han heter Rainer Höss och han är barnbarn till Auschwitz-kommendanten Rudolf Höss, som förintade tusentals judar under andra världskriget.

Rainer Höss är i Sverige för att öka valdeltagandet till Europaparlamentsvalet genom kampanjen ”Never forget to vote”. Han vill också engagera och mobilisera svenska ungdomar mot den högerextremism som växer i stora delar av Europa. Hans budskap är egentligen enkelt: ”Historien kommer att upprepa sig själv om vi inte gör någonting.”

Jag frågar honom hur folk brukar reagera när de hör hans efternamn.
– Till en början är många försiktiga. Några undrar varför jag inte bytt namn.  För mig är det inte ett val att byta efternamn, säger han och fortsätter:
– Jag känner till mina rötter och min bakgrund, samt vad det symboliserar, men att byta namn löser ingenting. I stället försöker jag ta i tu med mitt förflutna.

Hur ser du på den islamofobi som växer i Europa – och ser du några likheter mellan fördomarna som muslimer möter i dag med antisemitismen under andra världskriget?
– Det finns många likheter och nu handlar det inte längre bara om judarna. Flera grupper är utsatta, muslimer i Europa är bara ett exempel. I dag är det nästan som att varje nation har sin egna inre konflikt. Se bara på USA och immigranterna från Mexiko. Tusentals människor försöker ta sig förbi gränsen från Mexiko till USA och skjuts då ner vid gränsen. Politiker måste sluta ge tomma löften. De måste sluta prata om rasism bara när det är dags för val.
– Jag vill se att vi aktivt jobbar mot främlingsfientlighet 365 dagar om året.

Anser du att även kvinnors och HBTQ-personers rättigheter påverkas när de högerextrema växer sig starkare?
– Helt klart. Det är bara att se på hur homosexuella blev behandlande under andra världskriget. Homosexuella personer togs av nazisterna och gasades ihjäl. De hölls också fångna i koncentrationsläger. De högerextrema partierna har väldigt ofta en negativ syn på kvinnor och HBTQ-personer.

I tidigare intervjuer har du berättat att din familj inte har tagit avstånd från din farfars förflutna och hans nazistiska åsikter. Hur kommer det sig att du valde att ta avstånd från din familjs värderingar?
– Min familj har inte velat acceptera mig som en Höss och jag är glad för det. Jag sade upp kontakten med min familj för att det till slut blev en alldeles för tung börda att bära. De förnekar förintelsen, min familjs centrala roll i den och de tusentals människorna som föll offer för de värderingar som min farfar hade. Min farbrors barnbarn skrev exempelvis en kommentar på nätet där hon sa att hon var stolt över att vara släkt med Rudolf Höss och att hon önskade att den judiska befolkningen skulle förintas från jorden. Att jag tagit avstånd från min familj och erkänt förintelsens offer och offrens efterlevande, gör att jag i dag mår mycket bättre.

 Har du förlåtit din farfar?
– Nej.

Tror du att det som hände under andra världskriget kan hända
– Ja. Ser vi tillbaka till 1930-talets Tyskland hade högerextrema partier 12 platser i parlamentet. Tre år senare hade de plötsligt 170 mandat. En liknande situation håller just nu på att utspela sig i Europa. Högerextrema partier växer just nu, tyst men snabbt. Precis som förut har regeringarna i dag svåra finansiella och ekonomiska problem som kan leda till felaktiga föreställningar om att invandrare kommer hit och tar våra jobb.
– Propagandan och de främlingsfientliga tankar som under andra världskriget visades mer öppet tror jag i dag har flyttat ut på internet, men det betyder inte att det är mindre allvarligt för det. En annan farlig faktor är att regeringar runt om i världen hela tiden vill ge bilden av att de högerextrema partierna är en minoritet. Det spelar ingen roll. De växer snabbt. Hur många mandat kommer de få i nästa val?

 Hur menar du att vi ska bemöta rasism och fördomar på bästa sätt i dag?
– Jag fick höra att många i Sverige har reagerat och organiserat sig mot högerextremismen som växer men sedan fick jag höra att samtidigt som det här sker så tillåts högerextrema partier besöka skolor där de får förmedla sitt budskap. Jag försökte se den här situationen på ett objektivt sätt men jag tror att det bara leder till att regeringen motarbetar sig själv och demokratin om de tillåter dessa partier. Det är en väldigt känslig fråga. Medier har en viktig roll i hur de rapporterar om denna balansgång mellan olika grupper men folk måste förstå att rasism och nazism inte handlar om yttrandefrihet eller föreningsfrihet. Det handlar om liv och människovärden som måste skyddas.

Varför är det viktigt att inte glömma att rösta i Europaparlamentsvalet i dag?
– För att undvika att historien upprepar sig själv, för det kommer den att göra om vi inte gör någonting. De högerextrema partierna som vi ser i dag har ingen annan ideologi än de som vi tidigare sätt. Vi måste rösta så vi inte sitter 50 år senare och tänker hur kunde det bli såhär när det redan är för sent.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se