Stäng
blog-header
september 29, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Provocerad polis patrullerar på

Då var det dags igen för ett praktexempel på svensk hederskultur och i praktiken samhällssanktionerat våldet mot kvinnor. En polis i Västra Götaland som åtalats för misshandel efter att i våras slagit sin hustru med knuten näve dömdes nu i tingsrätten till ringa misshandel, istället för misshandel av normalgraden, och får därmed behålla sitt jobb som polis. Anledningen till den mildare domen? Han hade fått veta att hustrun varit otrogen, och därmed enligt rätten utsatts för provokation.

Tingsrätten hänvisar förstås till praxis, och det gör ju bara saken än mer obehaglig. Visst känns det tryggt att veta att vi följer en praxis som säger att misshandel av en partner kan förmildras efter några riktigt starka känslor? Värst av allt måste ändå vara konsekvensen att polisen med dessa starka känslor kan behålla jobbet. För en polis som inte klarar “provokationer” vill vi ju verkligen ha som våldsmonopol i samhället.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se