Stäng
blog-header
augusti 1, 2014
My Vingren, bloggare
Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Pride – en veckas frizon

Det bästa med Pride är inte paraden. Det är inte regnbågsfärgad ögonskugga eller glitterklänningar. Det bästa med Pride är inte disconätterna, hög musik och blinkande lampor på dansgolv, dansgolv fyllda med hånglande queers, skrikande vänner och en luft som vibrerar av syrebrist. Det bästa med Pride är inte seminariedagarna, paneldiskussionerna, fikapauserna med nya allierade. Det är inte att kunna välja mellan flatfesten och burleskklubben.Det är inte partierna som tävlar om att slänga fram flest lagändringar i HBTQ-personers favör.

Allt det där är bra. Det är fantastiskt.

Men. Det bästa med Pride är gatorna. Gator och gränder och torg som under en vecka varje år förvandlar Stockholm till en stad där alla får synas. En vecka då det är fritt fram att konkurrera om kärleksförklaringarna med heteropar. Sommarveckan där jag kan se fler flator som håller varandras händer än jag brukar se under resten av året. Män som kysser varandra på tunnelbaneperrongen. Queers som håller om varandra i kön på konsum. En vecka där vi är så många att vi slipper vara rädda. En vecka där homofoberna håller sig undan och gatorna får tillhöra oss. En veckas frizon. Nej, det bästa med Pride är inte glitterklänningarna på paraden. Det bästa med Pride är glitterklänningarna på gatorna. Det är att gå en promenad under en torsdagseftermiddag och se två tjejer hångla på ett fik utan att bli utslängda. Det är en vecka när solen står högt på himlen och parkerna, torgen fylls av människor som älskar, som kämpar, som slåss, som håller om varandra.

Under den vecka som regnbågsflaggorna vajar i Stockholm får vi lov att vara oss själva. Det är det bästa med Pride.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se