Stäng
blog-header
november 12, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Richard Drew/AP/TT

”Pickup artists” och mansrättsaktivister – Trumps bästa nätkrigare?

Att prata om rörelsen Alt-right har blivit mer och mer mainstream den senaste tiden, särskilt i och med det amerikanska valet. Jag har själv skrivit om dem. Jag har också mellan ungefär 2007 och 2010 studerat en av flera svenska versioner, som ibland kallades för mansrättsaktivister, ibland jämställdister, ibland något annat.

De senaste åren har jag dock inte ägnat dem så mycket tid, mest för min egen mentala hälsas skull och för att mina kompisar till slut utförde en intervention där de lovade att porta mig från alla framtida pannkakor-slash-alkohol-bruncher om jag inte slutade skicka dem screencaps på kommentarer från Genusnytt.

Jag har sedan dess mest på skönt avstånd sett många av dem under 10-talet gå från antifeminister som anser att våldtäkter beror på att kvinnor falskanmäler män, till antifeminister som anser att våldtäkter beror på att kvinnor falskanmäler män förutom när gärningsmannen har utländsk bakgrund, då det alltid beror på gärningsmannens kultur.

Vad står då Alt-right för?

Alt-right är en förkortning av Alternativ Höger, och är en mycket löst sammansatt rörelse av (främst) män som tror att genussystemet och vithetsprivilegiet är någon sorts naturlag och därför se varje domän där minoriteter och kvinnor gör framsteg som en attack på deras rättigheter.

Alt-right kan ha olika syn på många saker, men de har några grundläggande saker gemensamt. Man känner ofta igen Alt-right på deras besatthet av att be folk ”ta det röda pillret” och att de tidigare brukade ha Tyler Durden som avatar. I dag har de alla bytt till Frank Underwood.

Under valrörelsen har de varit aktiva i att attackera alla som kritiserat Donald Trump men de flesta av oss har stött på dem tidigare i någon form. I alla fall om du någon gång kritiserat Pick-Up-Artists, mansrättsrörelsen, A Voice For Men eller – på senare tid – Sverigedemokraterna, Milo Yiannopoulos eller Gamergate.

Vi kommer ha anledning att återkomma till Alt-right på Politism. Men tills dess är det en twitter-tråd som jag inte vill att ni missar.

Läs Siyanda Mohutsiwa när hon twittrar om Alt-right här.

altr1altr2altr3
altr9altr4
altr5altr6altr7altr8altr

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se