Stäng
blog-header
december 9, 2012
My Vingren, bloggare

Petter Wallenberg och den nyanserade debatten

SVT’s julsatsning Debattkalendern verkar ha som primära mål att förstöra all form av mysig julstämning, ge oss blödande magsår, hjärtklappning och en hel hög andra stressrelaterade sjukdomar. Efter Pär Ströms mycket märkliga utspel om den svenska skolan och Bert Karlssons ”EU-slavhandeln skapar rasism i Sverige” följde de i fredags upp med en debattartikel av Petter Wallenberg som i julklapp önskar sig en mer nyanserad debatt om dagens skönhetsideal.

Under rubriken “Vi män driver inte fram det kvinnliga skönhetsidealet” för han en, något förvirrad, diskussion kring normer, ätstörningar och utseenderelaterade ideal. Jag ska försöka bena ut vad Petter Wallenberg egentligen säger:

  • Det är inte medias fel att vi har skönhetsideal
  • Det är inte heller mäns fel att vi har skönhetsideal
  • Det är kvinnors fel att vi har skönhetsideal (för kvinnor läser ju modemagasin)

För det första; är verkligen debatten onyanserad? Precis som andra spöken i Debattkalendern så refererar inte Wallenberg till några källor, han pekar inte på vilka delar av “debatten” som nu skulle vara onyanserad utan berättar istället en anekdot om en nersprayd H&M-affisch han har sett. En affisch där den kvinnliga modellen var övermålad, med signaturen ”tack för mina ätstörningar”. Wallenberg menar att det är ytterst osolidariskt av denna, hans gissning, kvinnliga aktivist att vilja måla över kvinnokroppar på reklambilder. Petter Wallenberg menar att detta är en aggressiv handling mot, inte bara modeller eller ideal, utan mot alla kvinnor. Ja, just det. För vad blir resultatet, tänker Wallenberg? Jo. Att inga kvinnor får synas i media. För som, tydligen, alla vet, vill ju trots allt ingen se en massa celluliter i en reklamkampanj, ingen vill ju öppna ett livsstilsmagasin och behöva stirra på en tjej med skäggstrån på hakan. Gud förbjude.

“Men det är inte främst män som driver fram det kvinnligaskönhetsidealet – de största konsumenterna av modetidningar är förstås kvinnor själva. Det är inte heller kvinnor som kräver att män ska ha sexpack och pumpade biceps. Båda könen mäter sig främst mot sina egna, dyrkar och tävlar sinsemellan.”

Han får det att låta som att ideal och normer är lite av ett, tja, hälsosamt inslag i någon form av biologisk kapplöpning. Det är inte män som ställer krav på kvinnors utseende. Det är bara andra kvinnor. Det finns inga maktstrukturer. Och skulle det finnas så är det ändå bara hälsosamt och fullt naturligt för vi har ju alltid haft orimliga krav på varandra.

“Jag vet att det är en enorm kommersiell kraft bakom som gör allt för att jag ska tro att jag blir lyckligare om jag investerar pengar i min kropp” skriver Anna Hedberg i en fantastiskt krönika om hur hon, trots all feministisk medvetenhet blivit hjärntvättad av normativa krav på utseende.

Vet ni vad problemet är? Att vi antagligen, förmodligen, blir lyckligare av att passa in i den normativa rollen, att leva upp till alla löjliga utseenderelaterade ideal. För vi har inte bara krav på oss själva. Vi är inte bara hjärntvättade att må dåligt över våra egna celuliter, att ta ännu en bantningskur genom att leva på nutrilett, att styrketräna oss manliga eller spara pengar till bröstförstoringar. Vi är också hjärntvättade att ha de kraven på andra. Ingen vill ha en ful flickvän, som någon skrev i kommentatorsfältet under Petter Wallenbergs text.

Ingen vill ha en ful flickvän.

Jag hoppas att jultomten tar med ett exemplar av Ätstört till Petter Wallenberg i julklapp.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se