Stäng
blog-header
januari 26, 2015
Julia Cagan, bloggare
Den avlidne kung Abdullah bärs fram av den kungliga familjen. Foto: AP/TT

Pengarna avgör vem som är ”barbar”

I fredags avled Kung Abdullah av Saudiarabien, ett land styrt av wahabbismen – en ultrakonservativ och auktoritär reformistisk version av islamism som grundades under 1700-talet.

Saudiarabien uppmärksammas ofta för sin fascistiskt misogyna inställning till kvinnors rättigheter. I detta oljerika land kan exempelvis ett kvinnligt våldtäktsoffer straffas genom att offentligt tilldelas 90 piskrapp för sitt ”brott”.

Wahabbismen har Saudiarabien gemensamt med den uppmärksammade terrorgruppen Daesh (eller Islamiska Staten som de själva kallar sig) och likheterna är mer än ideologiska. En sammanställning gjord av Middle East Eye visar att den lista på straff som Daesh nyligen släppte, som varning åt boende i områden under deras kontroll, är näst intill identisk bestraffningssystemet i Saudiarabien.

Punishments_FINAL-01

Kungarikets oändliga lista av brott mot mänskliga rättigheter gör därför omvärldens reaktioner på Kung Abdullahs död åtminstone någorlunda förbryllande.  I Storbritannien lät man flaggor i regeringsområdet Whitehall flyga halvstång för att visa vördnad för den avlidne kungen. Brittiske premiärministern David Cameron meddelade att han var ”djupt sorgsen” över kungens bortgång medan USA:s president Barack Obama tog sig tiden att minnas den ”varma vänskap” han och diktatorn delade. Både Cameron och Obama samt Frankrikes president Francois Hollande är exempel på västerländska ledare som har rest eller planerar att resa till Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att personligen kunna framföra sina kondoleanser till den Saudiska kungafamiljen.

De politiska ledare som i ljuset av Daeshs våld mot minoriteter och kvinnor fördömt rebellgruppen som ”barbarisk” är samma politiker som nu skamlöst omhuldar diktatorn av ett land som bedrivit liknande våld nationellt. Föga förvånande, i en värld driven av kapitalism och vinstintresse avgörs en persons barbari (ett ord som i sammanhanget har många koloniala konnotationer) inte av hens handlingar men av mängden resurser hen förfogar över. Världsledarnas agerande är även ett utslag av någonting vi vetat väldigt länge nu: etiketten ”terrorist” fyller ett politiskt syfte och är reserverat enbart för vissa kroppar – aldrig mäktiga regeringar.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se