Stäng
blog-header
september 23, 2016
Tanvir Mansur, bloggare
Bild från "Folkets demonstration" i januari i år. Foto: Marcus Ericsson/TT

På lördag demonstrerar organiserade fascister utanför Stockholms synagoga

I Facebook-gruppen för ”Folkets Demonstration” peppar de inför lördag. De har samlat bussar som åker till Stockholm, printat flyers och gjort vattenflaskor med sina loggor. Någon klagar på att de fokuserar på fel frågor, de borde prata om landsbygden i stället. Den personen blir angripen med ”det är mångkulturen som är problemet”. De delar länkar från de kända rasistiska sajterna. Någon gör en oklar jämförelse med rivningen av Berlinmuren.

På lördag återkommer alltså det nazistkopplade nätverket ”Folkets Demonstration” till Raoul Wallenbergs torg. Precis framför Stockholms synagoga. På torget som har döpts efter en man som räddade runt 100 000  judar i det av nazisterna ockuperade Ungern.

De vill protestera mot allt som är dåligt. Mot förändringarna. De är missnöjda med regeringen och oppositionen och brinner för att klaga på saker. Genom vaga beskrivningar av vad demonstrationen handlar om vinner de sympatier. ”Är du nöjd med hur Sverige ser ut i dag?”. Det ska tydligen handla om allt från låga pensioner och vårdköer till polisen och bilbränder. Kanske. Eller om något helt annat. Det finns nämligen ingen tydlig agenda, förutom att de är missnöjda. Och att de tror att samhället styrs av olika konspirationer mellan vänstern, alliansen, muslimer/invandrare/valfri grupp som de hatar. Det verkar som att organisationen är helt olika saker för olika personer.

En av talarna är Nina Drakfors från Sverigedemokraterna i Skara. Hon delar och gillar friskt antisemitiskt och annat rasistiskt material på Facebook. Hon påstår att det pågår ett folkmord på svenskar. Hon är med i den nationalistiska ”radiokanalen” Granskning Sverige, som sprider budskapet att ”#vifåraldrigglömma att göra om Nürnbergrättegången”. Dessutom tror hon att UFO:n styr USA.

En annan talare uteslöts från SD, Hans Erling Jensen. Han drivs av ett hat mot muslimer och har bland annat skrivit att ”muslimer bör sändas hem till muslimistan eller slås ihjäl”.

En tredje talare, Stefan Torssell, brukade vara krönikör på Avpixlat (finansierat och drivet av sverigedemokrater). Sen gick han över till Nya Tider (startat av redaktionen för Nationell Idag, som tillhörde nu nedlagda Nationaldemokraterna).

Polisen tyckte att det var en bra idé att ge dem demonstrationstillstånd. På lördag. Framför synagogan. På Raoul Wallenbergs torg.

Varför är det viktigt att ha koll på det här? För att vi behöver förstå hur den här högerextrema miljön samverkar och hur de olika grenarna göds av varandra. Vi – och Säpo, polis och regering – behöver känna till det. Och vi behöver långsiktiga strategier för att motverka den organiserade fascismen i Sverige.

De heter saker som Nordisk Ungdom eller Soldiers of Odin. Eller Nordiska Motståndsrörelsen, som för två veckor sen dödade en antirasist i Helsingfors och misstänks ha försökt bränna ner en S-politikers hem i Skurup. Eller Sverigedemokraterna eller Avpixlat. Nya Tider, Fria Tider, Nyheter Idag, Motgift eller Dispatch International. Den ena har svårt att leva utan den andra. Alla känner varandra. De hoppar mellan rörelser och nättidningar och partier. Och personer från dessa organisationer dyker upp varje gång Folkets Demonstration träffas.

Demonstrationen skyddas av högerextremister. Den besöks av populister. Och den får sitt bränsle från nazister.

Protestera.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se