Stäng
blog-header
februari 13, 2014
My Vingren, bloggare
Foto: SCANPIX

Osmaklig mobb mot ”Blondinbella”

Isabella Löwengrip borde vara tacksam över allt feminismen gjort för henne, anser två bloggare som skriver ett öppet brev på sin blogg. En text som sedan återpubliceras på både SVT Debatt och Nyheter24.

Som exempel på saker som Isabella Löwengrip borde vara tacksam över nämns de sexuella övergrepp hon tidigare berättat att hon varit utsatt för. Övergreppen beskrivs i detalj, även Isabellas reaktion efteråt.

Texten sprids som en löpeld över internet, stora etablerade sajter återpublicerar den och många, vanligtvis vettiga personer, delar den i sina flöden på diverse sociala medier. Eftersom Isabella Löwengrip varit utsatt för övergrepp borde hon vara feminist, läser jag. Hon borde vara tacksam för att vi kämpar för hennes rätt ser jag någon annan kommentera.

Jag tänker: men vad i helvete.

Berättelser om övergrepp får aldrig användas som argument till att övertyga någon om att ändra sin ideologiska uppfattning. Vi har ingen aning om hur Isabella hanterar sina minnen. Vi har ingen aning om vad en detaljerad återgivning av övergreppen triggar hos henne när SVT Debatt och Nyheter24 väljer att återpublicera och sprida texten. Är det ens någon på dessa redaktioner som har reflekterat över det osmakliga i att publicera övergrepp som ett argument? Har SVT Debatt eller Nyheter 24 pratat med Isabella före publicering?

Bara för att du väljer att gå ut officiellt med erfarenheter av våld betyder det inte att någon har rätt att använda övergreppen som ett smutsigt motargument att slänga i någons ansikte när det är retoriskt passande. Det om något kommer göra att allt färre personer vågar gå ut offentligt och berätta om liknande erfarenheter av sexuella övergrepp.

Jag kommer ihåg när jag läste Isabellas text om övergreppen hon blev utsatt för. Jag blev oerhört imponerad av hennes mod. Så många känner skuld och skamkänslor efter liknande erfarenheter. Många drar sig från att berätta ens för sina närmaste. Isabella Löwengrips berättar för hela världen, för hon tycker det är så viktigt.  Att officiellt berätta om sådana erfarenheter är knappast något självklart. Speciellt inte med tanke på hur mycket trakasserier Isabella vanligtvis blir utsatt för även efter de mest okontroversiella blogginlägg.

Isabella Löwengrip kanske inte vill kalla sig feminist. Synd, tycker jag. Men egentligen är det strunt samma. Jag tänker fortsätta stötta henne i hennes rätt att få berätta om övergrepp, om nättrakasserier utan att behöva stå tills svars för dem.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se