Stäng
blog-header
september 14, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Anders Wiklund/TT/Scanpix

Oavsett vem som vinner så förlorar vi

Det enda partiet som har anledning att jubla efter det här valet är Sverigedemokraterna. Det är ett jubel som inte besvaras av befolkningen i övrigt. För oavsett vem som leder landet så förlorar vi.

Sverigedemokraternas ökade inflytande innebär inte bara en ökad otrygghet för landets rasifierade befolkning, det är inte bara ett hot mot vår jämställdhet, det är också grunden för en parlamentarisk och politisk kris. Det försvårar regeringsbildandet men utgör också en risk att andra partier som är förlorare i valet kan glida mot Sverigedemokraternas håll. Det har vi redan sett med bland annat Sara Skyttedal som är ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund som uttalat sig oroväckande likt SD flera gånger. Nu kan andra högt uppsatta hos krisande partier ta efter ifall de tror att det kommer locka väljare.

Det lutar mot att det blir över tio procent för SD. Det skulle innebär att Sverige då har det största högerpopulistiska partiet i Västeuropa med ett nazistiskt ursprung. Från tredje riket till tredje största parti. Det är ett underkännande för allt vad Sverige borde stå för. Det är en utmaning för alla oss som tar kampen mot rasismen. Vi måste utvärdera våra strategier och möjligen lägga om taktiken. Jag tror att en nyckel är ifall de politiska partierna nu vågar ta hotet från rasismen på allvar och lägga fram konkreta politiska förslag för att möta hotet.

Jag känner ingen glädje trots att det ser ut att bli regeringsskifte. Jag tänker sörja, jag tänker gråta och jag tänker vara förtvivlad. Sen tänker jag ta nya tag, organisera mig och fortsätta göra mitt yttersta för att möta dessa demokratins fiender och minska deras inflytande. Vi har inte råd att falla för fascismen. Det är du, jag och alla andra antirasister som är det främsta försvaret mot Sverigedemokraternas mörker. Glöm aldrig det, hur tungt det än kan kännas, vår kamp är långt ifrån över.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se