Stäng
blog-header
oktober 23, 2014
Gustav Almestad, bloggare
Ulla Andersson (V) inför budgetförhandlingarna i måndags. Foto: Jan Erik Henriksson/TT

Nya löften till kvinnojourer

Regeringens budget som presenteras idag lär innehålla en stor satsning på kvinnojourer, efter en uppgörelse med Vänsterpartiet. Omkring 100 miljoner varje år ska satsas, uppgav Aftonbladet igår, och vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson påpekade att jourerna hittills haft problem med långsiktig finansiering och tvingats söka projektpengar. Hon kunde dock ännu inte säga närmare hur fördelningen ska gå till.

”Det får vi återkomma till, men det kommer väl att gå via länsstyrelsen. Men sedan hur det exakt ska formuleras är ett arbete som kvarstår att göra” menade Andersson i Aftonbladet.

Antydningar om denna satsning hördes också före valet, och det här är naturligtvis glädjande besked. Genusfolket har tidigare flera gånger uppmärksammat problematiken med finansiering på projektbasis, och kanske är den nya regeringen redo att på allvar lösa ett problem som verkligen inte borde vara så svårt. Bara på hur mycket pengar som ska satsas märks en enorm skillnad från alliansens högtravande löften som bara slutat i felriktade kaffepengar, men till sist är det alltså hur pengarna fördelas och används som verkligen avgör saken. Det återstår att se hur utvecklingen faktiskt blir.

Som Sofia Johansson på Alla kvinnors hus säger till Aftonbladet är det kärnverksamheten som måste prioriteras. Utsatta människor nekas idag hjälp på grund av platsbrist, det är en ovärdig verklighet som på något sätt ändå har fortsatt år efter år. Och glöm förresten inte vikten av en rejäl bostadspolitisk förbättring i kampen för en trygg utväg från våldsamma relationer. Ett akut boende är bara ett första steg till trygghet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se