Stäng
blog-header
april 23, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Tjena lagen. Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Ny dom: En man får vara far åt sina barn

Ibland hänger inte alla med när samhället rör sig framåt. Ett sådant fall är när Skatteverket registrerade en transsexuell man som mor åt sitt barn, när han var barnets pappa. Lyckligtvis har nu förvaltningsrätten i Stockholm nu i en dom åtgärdat detta:

Warren Kunce har bytt juridiskt kön från kvinna till man, och rätten håller alltså med honom om att en registrering som ”mor” innebär att hans juridiska könsbyte inte erkänns fullt ut, och att hans rätt till skydd för sitt privatliv väger tyngre än ”behovet av registrering av en biologisk mor till varje barn”.

– Vi är lättade över att det inte längre kommer att vara en sådan påfallande diskrepans mellan hur vi uppfattats ute i samhället och hur vi definierats och behandlats av myndigheter. Vi gjorde många uppoffringar för att skapa vår familj och är glada över att vi inte längre behöver offra ett officiellt erkännande av våra identiteter. Vi är väldigt stolta över vår lilla familj, med två kärleksfulla fäder och en underbar dotter, säger Warren Kunce och Tymon Hadrian Pigon.

Även om Skatteverket gjorde fel så kan man inte låta bli att vara lite stolt över Sverige ändå. Ibland vågar vi gå framåt där andra inte gör det. Jag hoppas såväl rättsväsende och myndigheter i framtiden får mer kunskap om transpersoner och agerar mindre inskränkt. Vi har tyvärr en historia av motsatsen, men vi kan göra gott framåt.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se