Stäng
blog-header
augusti 5, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Eurogames ordförande Jakob Jansson. Foto: Marcus Ericsson / TT

Nu börjar ett av världens största HBTQ-idrottsevenemang i Sverige

Just nu och fram till och med den 8 augusti pågår EuroGames i Stockholm. Eurogames är ett av världens största HBTQ-sportevenemang. Över 5 000 idrottsutövare från 71 nationer samlas för att tävla i 27 olika sporter. Varje år väljs ett land i Europa ut för att stå som värd för evenemanget och i år har Sverige och Stockholm valts ut.

Förutom de olika sportevenemangen innehåller EuroGames även ett politiskt och ett kulturellt program. Det politiska programmet består av tal, föreläsningar och panelsamtal som hålls dagligen på Kulturhuset och är gratis, samt öppet för allmänheten. Några av de som deltar i det politiska programmet är den öppet homosexuella proffsboxaren Orlando Cruz samt Gabriel Wikström (S) som är folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.

Det kulturella programmet syftar till att lyfta HBTQ- och jämställdhetsfrågor genom konst och film. På Sven-Harrys konstmuseum kommer en utställning av Lars Lerin, Kakan Hermansson och Nino Ramsby pågå – en utställning som undersöker HBTQ-frågan ur ett personligt perspektiv genom poesi och måleri.

Invigningsceremonin för EuroGames hålls i kväll på onsdagen klockan 19.00 i Kungsträdgården och leds av TV4-profilen Anna Brolin. Invigningen innehåller även musikalisk underhållning från Rickard Söderberg, Julia Vero, Nino Ramsby, Stockholms Gaykör och dragshowgruppen Diamond Dogs.

Jakob Jansson som är ordförande för EuroGames Stockholm 2015 hoppas kunna lyfta HBTQ-frågor inom idrotten och genom de här tävlingarna ändra och förbättra så att idrotten ligger lika långt fram som samhället i övrigt när det kommer till HBTQ-frågor.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se