Stäng
blog-header
maj 16, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

NRJ gör mannens kontrollbehov till kvinnans intimitetsproblem

Så, detta hände på en svensk radiostation i helgen:

”Anna” tycker att hennes förhållande är jobbigt eftersom hennes pojkvän inte vill att hon ska ha egen tid, utan honom. Han tycker de ska vara tillsammans hela tiden, att de ska sova tätt ihop även om hon inte vill. Han har satt upp ett schema på kylskåpet över när hon ska vara med honom och när hon kan träffa sina kompisar. På frågan om hennes pojkvän är svartsjuk svarar hon ja och att han till exempel inte tycker att hon ska gå på gymmet utan honom.

Anna ringer till ett radioprogram som heter ”Vakna Med NRJ” som bland hits och lättsamt radioprat även har ett segment där man uppmanar lyssnare att ringa in och berätta om sina relationsproblem. Därefter ska programledarna och andra lyssnare diskutera om personen borde stanna kvar i förhållandet eller lämna det.

Jag vet förstås inget om Anna och hennes pojkvän. Inte tillräckligt för att säga vad det rätta är att göra för just henne i just hennes situation. Men det gör inte NRJ:s programledare heller. Ändå slår två av programledarna fast att Anna borde stanna kvar i förhållandet och “jobba på det.” Bara en av programledarna tycker att Anna ska lämna förhållandet. Hon är också den enda kvinnan av de tre.

En av de manliga programledarna säger sedan att Anna har “grava intimitetsproblem” och behöver “jobba med sig själv”. När de diskuterar schemat pojkvännen satt upp säger den andra manliga programledaren att pojkvännen verkar ha ett extremt kontrollbehov, ändå har han just sagt till Anna att hon ska stanna i förhållandet.

Den andra manliga programledare säger i samband med schemadiskussionen att pojkvännen “verkar omtänksam.” Oklart vad han tänker på. Bara Titti Schultz, den kvinnliga programledaren, tycker att Anna ska lämna sin pojkvän – och verkar upprörd när de andra två inte håller med. Hon viker sig inte heller en tum under den märkliga diskussion som sker i studion.

Och jag kan bara tänka: Vilken tur att hon är där.

För även om jag inte vet tillräckligt mycket om just Anna och just hennes situation, så vet jag att det inte bara är hon som lyssnar på de ”råd” som NRJ:s programledare just gett. Andra som är i en liknande situation sitter förstås också och lyssnar på vad som sägs. Jag vet också att med all den kunskap vi i dag har om potentiellt farliga relationer så borde alla som hör någon berätta att deras partner vill bestämma över dem höra varningsklockor ringa. Inte en röst som säger ”vad omtänksamt”.

När någon berättar att hens partner inte vill att hen ska umgås med någon annan, bara träffa sina vänner på de tider hen har kontroll över, och är så svartsjuk att hen inte vill att partnern ska gå på gymmet själv, borde alla som hör det reagera, ställa fler frågor. Inte föreslå att personen som berättar det ska jobba på sig själv och “släppa in” partnern.

Baserat enbart på den information Anna ger så är det svårt att förstå programledarnas resonemang, alltså med undantag av Titti Schultz.

Därför tänkte jag nu skapa min egen omröstning. En omröstning som jag kallar:

“Bör radiopratare utan psykologikunskaper ge råd till personer som befinner sig i misstänkt ohälsosamma relationer, basunera ut dessa råd till andra lyssnare som befinner sig i liknande situationer, där nyss nämna radiopratare inte har en aning om vilken eventuell skada deras råd gör, eller borde vi använda all den kunskap vi har i dag för att lära vår omgivning om varningssignaler, eftersom det är kunskap som räddar liv och eftersom lättsamma radioprogram är mer intresserade av att få folk att gå in på deras sida och rösta än de är av personerna de ger okunniga ”råd” till – JA eller NEJ?”

Segmentet med ”Anna” kan du lyssna på här. Inslaget sändes för några månader sen men gick i repris i lördags.

(Tack till @Nieszkas som uppmärksammade inslaget!)

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se