Stäng
blog-header
oktober 23, 2012
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: woodleywonderworks

Nördarna och kostymnissarna

Foto: woodleywonderworks

När jag gick i skolan hade vi en datorlärare som den första dagen talade om för oss: ”Ni killar kommer tycka det här är jättelätt medan ni tjejer kommer tycka att det är ganska svårt.”

Nej, jag skojar inte. Ja, jag vet att ni vill tro det.

När några av oss blev arga förklarade han att han inte menade något elakt, han sa helt enkelt bara det som var sant. Det som han som lärare hade sett. Han återspeglade bara hur verkligheten såg ut.

Sedan dess har jag fått höra just den förklaringen många gånger. Att man som arrangör/föreläsare/valberedare/etc återspeglar verkligheten, och att varje försök att förändra den verkligheten är detsamma som kvotering och jätteorättvist.

Vilket ju stämmer. Kvotering är djupt orättvist. Precis som alla andra fenomen i vårt samhälle som gör spelplanerna vi befinner oss på ojämna enbart på grund av vårt kön. Kunnighet i datorer är ju uppenbarligen något man lär sig, och uppenbarligen inte på en jämn spelplan (i det här fallet fick tjejerna i min skola veta redan första dagen att de skulle tycka datorer var svårare än killarna). Det var just där, under datorlektionerna, som jag började intressera mig för frågan var någonstans ansvaret för att försöka förändra verkligheten ligger. Vem har den uppgiften?

Antalet kvinnor överskrider antalet män på flera områden online, t ex  på twitter, facebook och inom online gaming. Men kvinnor säger sig ofta känna sig exkluderade och osynliggjorda i den värld som befolkas av internetnördar, gamers och comic geeks, vilket i sin tur har lett till att de fått karva ut egna forum där dessa frågor kan diskuteras utan att de som lyfter dem blir avfärdade.

Teh delicious fodder

Det här med inkludering vs exkludering är alltså en ständigt pågående diskussion – iallafall på vissa delar av internet – och häromdagen blossade ämnet även upp på på delar av svenska twitter. Att vissa, eh, delar av twitterdiskussionen snart screencappades och spriddes som de delicious twitterfodder de är, är vad man skulle kunna kalla en no brainer.

Le sammanfattning:

När Internetdagarna lanserade incheckningsspelet you’ve been tagged med formuleringen ”dragkamp mellan nördarna och kostymnissarna” kände sig några kvinnliga deltagare av förståeliga skäl lite osynliggjorda. En del upplevde även illustrationen i inlägget som exkluderande, även om arrangörerna försökt göra figurerna könsneutrala.

Anledningen att använda det icke könsneutrala ordet ”kostymnissar” var enligt de som valde det för att det engelska ord de tagit det ifrån – ”suits” – var för otydligt. Ett ord som i sig får många att tänka på det icke könsneutrala uttrycket ”suits and skirts”. ”Suits” är männen. ”Skirts” är kvinnorna.

Kostymnissar istället för ”suits”

Att i en sfär som redan upplevs som exkluderande kategorisera besökarna som antingen nördar eller kostymnissar och sedan svara de kvinnor som påpekade sin irritation över detta med oförståelse och ”har du aldrig kostym på dig?” gjorde – om man ska gissa – inte heller saken bättre. I sina försök att försvara sig kunde man få intrycket att de inte riktigt såg vad the big fuzz var. Liksom.

”Vad skulle vi ha gjort?”

”Har du aldrig kostym?”

”Det användes bara en gång”

Det kom även kritik mot de helmanliga panelerna (tio stycken) samt att bara 3 av 10 talare överlag var kvinnor. Brit Stakston, som framförde kritiken, fick då mothugg som tycktes gå ut på ”men varför hörde du isåfall inte av dig innan?” Dvs det märkligaste försvaret av mansdominerade paneler, någonsin.

För de som är intresserade av att läsa om diskussionen så har Stakston själv skrivit om det i ett inlägg här.

Fredrik Wass skriver här.

Och Bakjour sammanfattar förstås: här

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se