Stäng
blog-header
maj 17, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Christine Lagarde är en av många som nu säger ifrån, och slutar vara tyst, om sexismen och trakasserierna som kvinnor möter inom politiken. Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Nästa stora debatt om kultur och kvinnosyn?

Fransmännen protesterar. Eller, snarare kvinnorna.

Det har varit en turbulent vecka i Frankrikes politiska värld, även om besynnerligt lite av det rapporterats i svensk media. Åtminstone med tanke på hur debatter om sexuella trakasserier sett ut i media den senaste tiden.
The Guardian berättar att ett antal kvinnliga politiker, bland annat ordföranden för IMF, Christine Lagarde (ni kanske kommer ihåg en annan IMF–ordförande vid namn Dominque Strauss-Kahn) har publicerat ett upprop i franska tidningar där de skriver:

“Vi har varit ministrar; vi är eller har varit folkvalda representanter. Som alla kvinnor som når tidigare exklusivt manliga cirklar har vi tvingats slåss mot sexism. Kvinnor ska inte anpassa sig, det är vissa mäns beteende som måste förändras. Det räcker nu. Immunititeten de har åtnjutit är över. Vi kommer inte längre vara tysta.” 

Frågan varför manliga politiker tillåts bryta mot lagar om sexuella trakasserier som de själva stiftat har dock debatterats längre än en vecka i Frankrike. 2015 skrev 40 kvinnliga journalister och politiker ett upprop mot sexismen de möttes av från manliga politiker. Men efter att flera anklagelser mot manliga politiker om sexistiskt beteende blivit kända har under den senaste veckan många kvinnliga politiker trätt fram för att berätta hur de bemöts av sina manliga kollegor. De har bland annat organiserat protester utanför sin arbetsplats, parlamentet.

Berättelserna är många. En kvinnlig politiker våldtogs av en högt uppsatt manlig politiker när hon var 25 år. En annan kvinnlig politiker böjde sig ner under ett möte för att plocka upp något från golvet och fick då en grov sexuell kommentar av borgmästaren, medan övriga politiker på mötet skrattade. Andra kvinnliga parlamentsledamöter berättar att kommentarer om deras kläder och ”söta flickor” är vanliga från manliga kollegor. En kvinnlig minister som stod upp för att tala i parlamentet för inte så länge sedan fick höra ”kom igen, knäpp upp knapparna” från en manlig ledamot. En annan kvinnlig minister fick höra ”klä av dig!”.

Vice talman Denis Baupin, parlamentsledamot för de Gröna, lämnade sina politiska uppdrag förra veckan efter att anklagelser om sexistiskt beteende från honom blev kända. Han anklagas bland annat för att ha skickat hundratals grovt sexuella sms till kvinnliga politiker.

Finansminister Michael Sapin fick häromdagen be om ursäkt för  sitt ”olämpliga” beteende och sina kommentarer till en kvinnlig journalist. Han har anklagats för att ha tafsat på en henne förra året. Och även om han ber om ursäkt hävdar han att han bara ”lade handen på hennes rygg”.

Den före detta partiledaren för de Gröna, Cecile Duflot, uttryckte att det finns ”många fler Baupins i parlamentet.” Och före detta ministern Delphine Batho berättade att detta ”bara är toppen av ett isberg”.

15 000 har hittills skrivit under en kampanj mot den nedtystning som råder kring sexuella trakasserier i Frankrike.

Så ja, detta är en stor debatt, och en omfattande skandal. Den handlar om en djupgående kultur där sexism och sexuella trakasserier upprätthålls och sanktioneras.

Frågan är om det kommer det bli vår nästa stora debatt om kultur och kvinnosyn, efter Köln. Och om det inte blir det, vad beror det då på?

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se