Stäng
blog-header
mars 29, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Petros Karadjias/AP/TT

När våld kallas för kärlek

En man kapar ett egyptiskt plan med vad han påstår är ett bombbälte och hotar att spränga alla ombord. Media är först beredda med svarta rubriker, men sedan rapporterar Egyptens myndigheter att kaparen bara kräver att få träffa sin ex-fru. Alla tycks bli lättade och nu börjar i stället spekulationerna om ”kärleksdramat”.

”Det handlar enligt uppgifter om ett kärleksdrama” rapporteras det. Att det fortfarande råder oklarheter om det är ”ett kärleksdrama eller ett terrordåd,” rapporterar till exempel Sveriges radio. ”Love is in the air,” skämtar en politiska chefredaktör på twitter.

Allt efter att en minister kallat det hela ett kärleksdrama, vilket är ungefär lika vettigt som om han stått i TV och skyllt det på Bilderberggruppen. Att media skulle basunera ut ”enligt uppgift handlar det om Bilderberggruppen” är dock ganska långsökt.

loveisin

På sociala medier skämtas det friskt. Mannen är nu ”kärlekskrank” (förälskad, trånsjuk, full av kärlek) och framstår i ett nästan sympatiskt skimmer. ”Hade det varit en film hade det slutat i en kyss,” ser jag någon utropa.

Med risk för att vara superhumorlös, betänk dock detta:

En man som hotar spränga folk i luften om han inte får träffa sin ex-fru är inte ett kärleksdrama. Det är en våldshandling. Att intuitivt koppla ihop ”flygkapning” med ”kärlek”, även skämtsamt, kräver ett eller två lite märkliga tankesteg. Ingen vet när det här skrivs överhuvudtaget hur ex-frun kände inför kravet från mannen. Var fanns hennes röst i rapporterna om ”kärleksdramat?” Det är som om hon bara genom att vara mottagaren för hans ”kärlekskrankhet” därmed är en medaktör i mannens handling.

Hon kan förstås ha varit det. Poängen är att vi inte vet. När allt det ovan skrivs är hon fortfarande inget annat än objektet för hans orimligt våldsamma, galna gärning – och borde behandlas som så.

Vid ett senare tillfälle började det plötsligt spridas uppgifter om att kaparen också krävde att ett antal personer som sitter fångna i Egypten skulle släppas. Media blev förvirrade. Twitterskämten avstannade för ett ögonblick. Var det en terrorist trots allt? Eller hade han helt enkelt ett ”kärleksdrama” med X antal Egyptiska fångar?

Ja, vem vet med dessa kärlekskranka flygplanskapare?

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se