Stäng
blog-header
juni 27, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare

När politik är vackert – kvinnofientlig abortlag slås sönder

Ibland sker politiska segrar över en natt. Men för det mesta tar segrarna tid. Tålamod. Uthållighet. Och de kräver ett engagemang som inte falnar för att man inte får fira någon seger första gången man utkämpar en strid, eller ens under sin egen livstid.

Några av er kommer säkert ihåg när republikanerna i senaten i Texas röstade igenom ett lagförslag som skulle göra det i princip omöjligt för kvinnor i Texas att göra abort, genom att ändra reglerna för abortkliniker under täckmanteln ”omsorg om kvinnors hälsa.”

Texasdemokraterna protesterade. Texasinvånarna demonstrerade. Hundratals personer försökte genomföra en så kallad citizens filibuster för att förhindra att förslaget skulle nå senaten.

Omröstningen var planerad för tisdagen den 25 juni 2013. Republikanerna var segervissa. Då gick demokraten och senatorn Wendy Davis upp och började prata. Om hon kunde prata tillräckligt länge skulle senaten inte hinna rösta igenom lagen på den dag som det var planerat, vad som kallas för en filibuster.

I 11 timmar pratade Wendy Davis. Utan att äta. Utan att dricka. Utan att få luta sig mot något. Utan att få gå på toaletten. I 11 timmar pratade hon om aborträtt. Hon läste upp berättelsen från kvinnor som vittnat mot lagförslaget. Hennes tal följdes live av folk i hela världen som applåderade för varje timme som gick.

twitterobama1När midnatt passerades hade något speciellt hänt i Texas. För även om det bara var en seger för dagen och republikanerna genomförde omröstningen och röstade igenom den nya abortlagen vid nästa tillfälle, så var de viktigt. Och vackert. Jag följde filibustern live via sociala medier och jag kan tala om att ibland är politik båda dessa ting.

Filibustern satte strålkastarljus på abortfrågan och på att politikerna i princip gjort det omöjligt att få tillgång till en laglig abort i Texas. Protesterna mot detta hot mot aborträtten och mot kvinnors hälsa spreds i all media. Fakta ställdes mot republikanernas tomma ord. Antagligen väcktes mer än en ny aktivist den natten.

I dag, den 27 juni, nästa exakt tre år efter Wendy Davis filibuster, beslutade USA:s högsta domstol att Texas nya abortlag är emot konstitutionen och inte får genomföras. Motståndarna mot lagen som hade förlorat första striden, har nu visat sig vinna kriget.

Aborträtt är bara en av dessa viktiga strider som generationer av feminister innan oss har slagits för, och som vi fortfarande i dag måste kämpa för. Tillsammans med så många andra feministiska strider – där rätten att bestämma över våra egna kroppar och sexualitet tycks gå som en röd tråd – är det viktigt att vara uthållig. Ha tålamod. Man kan inte vinna varje strid men varje strid räknas och någon gång kommer vi eller våra barn eller våra barnbarns barn kanske vinna kriget.

AP Photo/Eric Gay

Wendy Davis 2013. AP Photo/Eric Gay

cecile-richards

Planned Parenthoods Cecile Richards bevakar Wendy Davis filibuster

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se