Stäng
blog-header
juni 26, 2013
Hanna Gustafsson, bloggare

Något speciellt hände i Texas inatt – Wendy Davis filibustrar för aborträtt

twittertwittliltwitterricky

twitterobama

Politik är vackert. Men jag måste erkänna att det är sällan politik får en att gråta. Låt mig omformulera det. Det är sällan politik får en att gråta av glädje. Men det händer.

I natt hände det igen.

Texassenaten höll nämligen under tisdagen i en ”special session” på att rösta igenom ett lagförslag från republikanerna, stöttat av delstatsguvenören Rick Perry, som skulle göra det i princip omöjligt för kvinnor i Texas att göra abort. Förslaget hade redan innan fått mycket kritik av demokraterna och av medborgare. En undersökning visar att en klar majoritet av Texasborna tycker aborträtten är tillräckligt restriktiv redan.

Omröstningen var planerad för tisdagen. Då gick Wendy Davis, en 50-årig demokrat, upp beredd att prata i 13 timmar, vad som kallas filibuster, tills klockan blev midnatt och omröstningen inte skulle kunna genomföras.

Före det hade hundratals män och kvinnor med hjälp av Texasdemokraterna försökt genomföra en så kallad citizens filibuster. Demokraterna ville försena att förslaget skulle nå senaten så att man kunde förbereda just den filibuster som Davis sedan genomförde.

There’s an assault on women in this state and this legislation is a prime example of that,sa demokraternas ledare i senaten Kirk Watson. ”It’s important that a woman [like Davis] who’s the mother of two daughters will be the one standing. We will all be there providing assistance and help.

I 11 timmar pratade Wendy Davis. Utan att kunna äta. Utan att kunna dricka. Utan att kunna luta sig mot något. Utan att kunna gå på toaletten. I 11 timmar pratade hon om aborträtt. Hennes tal följdes live av folk i hela världen som uttryckte sitt stöd och som hurrade för varje timme som gick. Det var vackert.

Efter sju timmar avbröts hon av republikanerna som påpekade att hon brutit mot reglerna då hennes kollega Rodney Ellis hade försökt ge henne ett ryggstöd. Efter elva timmar avbröts hon igen då hon ansågs ha brutit mot reglerna genom att gå ifrån ämnet. Med bara en timme kvar till midnatt och slutet för möjligheten att rösta, utbröt debatt om huruvida man skulle avbryta Davis filibuster. Notera att under hela debatten kunde Davis inte sitta ned då det var oklart om filibustern var över.

Åskådarna ropade ”Let her speak” om och om igen. En kvart innan midnatt frågade demokraten Leticia Van De Putte senaten vad en kvinna måste göra för att höras och det jubel som utbröt bland åskådarna försenade omröstningen till en minut efter tolv.

twittercomm

Demokraterna Kirk Watson och Royce West röstar mot att avbryta Wendy Davis filibuster

Demokraterna Kirk Watson och Royce West stöttar Wendy Davis

När midnatt passerades utbröt glädje och sedan förvirring och ilska bland de 400 åskådare inne i kammaren som kommit för att protestera mot förslaget, när omröstningen genomfördes ändå. Först hävdade republikanerna att omröstningen hållits innan midnatt, men officiell data visade sedan att omröstningen skett på onsdagen. Republikanerna gav sig. Vid 3-tiden på morgonen annonserades att förslaget hade fallit.

Något speciellt hade hänt i Texas.

För även om Davis och Texasdemokraternas seger igår bara gäller just gårdagen, även om det mycket väl kan bli så att man vinner striden men förlorar kriget, så är det viktigt. Det är viktigt att se politiker, män och kvinnor, medborgare och människor från runtom i världen, visa sin stöttning när en kvinna ställer sig upp för andra kvinnors rättigheter.

Se ögonblicket när Cecile Richards från Planned Parenthood annonserar att lagförslaget fallit:

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se