Stäng
blog-header
oktober 13, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: SVT / Musikhjälpen

Musikhjälpen pekar på ett snabbt växande problem

I går avslöjades temat för årets upplaga av Musikhjälpen, som i år hålls i Linköping. Programmet kommer att fokusera på alla de som tvingats lämna sina hem på grund av klimatet, så kallade klimatflyktingar.

– Musikhjälpens uppdrag är att lyfta en lite mindre känd humanitär katastrof, säger Julia Blomberg som är innehållsansvarig för Musikhjälpen.

Pengarna ska samlas in för att olika organisationer och aktörer ska kunna jobba katastrofförebyggande, så att de som drabbas hårdast av klimatförändringar och katastrofer inte ska behöva lämna sina hem.

De senaste fem åren har runt 100 miljoner människor tvingas fly från sina länder – och det beror inte enbart på grund av krig och väpnande konflikter utan har även skett till följd av klimatförändringar. En del av de väpnade konflikterna tros också ha kopplingar till klimatförändringarna.

I början av 2015 sökte en man vid namn Iaone Teitiota, från Kiribati, uppehållstillstånd vid domstolen i Nya Zeeland. Han hänvisar till att hans hemland kommer att dränkas av de stigande havsnivåerna. Världen fick därmed sitt första tydliga klimatflyktingfall.

Ingenting tyder på att antalet människor som kommer att behöva fly från sina hem till följd av förändringar av klimatet kommer att minska inom den närmaste framtiden. Det är därför både viktigt och bra att Musikhjälpen lyfter just detta ämne i år.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se