Stäng
blog-header
december 9, 2013
Nikita Feiz, Bloggare
Foto: Sverigesradio.se Musikhjälpen

Musikhjälpen 2013: för alla tjejers rätt att överleva sin graviditet

I kväll drar återigen Musikhjälpen igång, denna gång i Göteborg. I år är temat ”alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet”. Tre programledare kommer flytta in i en glasbur mellan den nionde och 15 december och ta emot önskelåtar för att samla in pengar till radiohjälpen. Programledarna kommer under de 144 timmarna som de är inlåsta få besök av närmare 100 artister och gäster däribland Veronica Maggio, Laleh och Soran Ismail. Komikern och Youtube-fenomenet Bianca Kronlöf kommer även dagligen att rapportera från Bangladesh där hon befinner sig för att träffa barnmorskor, besöka förlossningskliniker och åka till slummen för att få en bild av hur situationen ser ut för unga kvinnor i Bangladesh.

Ett av FN:s milleniemål är att minska mödradödligheten i världen. Av alla FN:s milleniemål är detta det som man är längst ifrån att uppnå. Mödradödligheten har minskat med hälften men en del av målet är även att alla ska ha tillgång till mödrahälsovård 2015, något som är långt ifrån en självklarhet för många kvinnor runt om i världen.

Det är viktigt att ha tillgång till mödravård, utan rätt vård kan en kvinna förblöda på två timmar efter förlossningen. Den största risken att förblöda löper tjejer i låginkomstländer i åldrarna mellan 15 och 20 år. Det beror på att kvinnorna oftast tvingas föda i sina egna hem. Utan tillgång till sjukhus eller den medicinska kunskapen som behövs ökar riskerna för infektioner, allvarliga blödningar och osäkra aborter på grund av dåliga sanitära förhållanden och att modern inte får tillgång till den utrustning som behövs i samband med graviditeten.

Detta får stora konsekvenser i det långa loppet. Ett barn som förlorar sin mor på grund av komplikationer vid förlossningen tvingas inte bara växa upp utan en mamma, utan löper även en större risk att dö under sitt första levnadsår, till skillnad från ett barn vars mamma överlever. Anledningen är att det blir svårare att ge barnet vård, närhet och näring, speciellt i länder där det redan kan vara svårt att skaffa mat för egen del.

Men det finns hopp. Enligt World Health Organization kan 90% av mödradödligheten förhindras genom att det sätts press på och krävs bättre förlossningsvård av beslutsfattarna i landet, samt tillgång till mödravård och barnmorskor. Det krävs rätt till säkra aborter och information om sexuell och reproduktiv hälsa. Den här veckan är fokuset i Musikhjälpen just på det hoppet, att minska mödradödligheten och rädda fler kvinnors rätt till liv.

Även Genusfolket har bestämt sig för att vara med och bidra och har därför startat en egen digital insamlingsbössa till förmån för Musikhjälpen 2013. För att bidra och vara med i kampen för varje kvinnas rätt till liv och en säker graviditet går du in på länken nedan och skänker ett av de valfria beloppen. Eller så smsar du direkt 72999 och skriver: ok(antal kr) genusfolket. Exemplevis ok25 genusfolket. Du kan skänka 25, 50, 100, 200, 300 eller 500 kr.

Kom igen nu räddar vi liv!

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se