Stäng
blog-header
oktober 30, 2013
My Vingren, bloggare
Foto: Jessica Gow / SCANPIX

”Modellfotografen” – inte ensam, inte galen

Triggervarning! Texten innehåller beskrivning av övergrepp.

I både media och av polisen gestaltas han som ”en ensam galning.” Den 10 oktober inleddes rättegången mot den 49-årige man som står åtalad för tio fall av grovt koppleri och flera våldtäkter. Men han var inte ensam. En av de inblandade männen har redan tidigare varit aktuell i en omfattande utredning där han tillsammans med andra män utnyttjat minderåriga flickor i organiserade ”gang bangs”.

Mars, 2008. En 17-årig flicka är ensam på ett hotellrum med fyra män. De är i medelåldern, välbärgade. Männen klär av sig för att ha sex med henne samtidigt. Snart får flickan panik. Männen är överallt, de är hårdhänta, kallar henne för ”hora”, ”slyna”.  Hon kan inte ta sig därifrån. Hon gråter, ber flera gånger att männen att sluta. Men ingen reagerar.

En av männen sätter sig på huk över hennes ansikte för att tvinga henne till oralsex. Hon försöker komma loss men mannen tar då ett hårdare grepp om hennes ansikte. När han är klar med att ha oralsex med henne, tar nästa man över. Männen turas om att parallellt ha oralt, vaginalt och analt sex. En av männen försöker stoppa in hela sin hand i hennes slida. Flickan berättar senare hur det gjorde fruktansvärt ont, hur hon skrek rakt ut av smärta och rädsla. Först när de fyra männen fått utlösning på henne, bland annat i ansiktet, klär de på sig och lämnar henne ensam på hotellrummet.

Fem män skulle senare häktas. En affärsområdeschef i en svensk koncern. En 60-årig man inom nöjesbranschen, en 66-årig ekonom, en 42-årig läkare och en 47-årig scoutledare.

Tio, sårbara tjejer mellan 16-26 år blev under flera år utnyttjade i så kallade gang bangs. I lägenheter och på hotellrum runt om i Stockholm träffades medelålders män för att tillsammans ha sex med en, ofta minderårig, flicka. Den mest omskrivne av männen dömdes till fyra års fängelse för bland annat våldtäkt och grovt koppleri.

Den 66-årige ekonomen dömdes 2009 till bötesföreläggande för köp av sexuell tjänst av barn vid tre tillfällen. Enligt uppgifter från mannen har han deltagit i liknande gang bangs sedan 2006.

Nu är han åtalad igen. För att tillsammans med den 49-åringen, som sägs vara en av de mest utstuderade våldtäktsmännen genom tiderna, ha varit involverad i fler gangbangs.  Men, om igen, är åtalspunkten för ekonomen enbart sexköp. Att köpa sex är, i juridisk mening, ungefär som att snatta. Du får vanligtvis bötesföreläggande. Snabbt, smärtfritt och du behöver inte hitta på dåliga ursäkter till din fru eller förklara på jobbet varför du är kallad till tingsrätten. Det är ju bekvämt. För i praktiken hindrar det inte någon från att göra om det igen, dagen därpå eller en vecka senare.

49-åringen greps tidigare i år och utredningen skulle snart visa hur de tretton målsägarna, alla unga tjejer, har blivit extremt hänsynslöst behandlade av mannen. Men inte bara av 49-åringen. Flera av målsägande vittnar om gang bangs där upp till 25 personer haft sex med dem samtidigt. Men enbart en person är åtalad förutom 49-åringen. Ekonomen.

Precis som i målet ovan eller fallet kring Göran Lindberg valde polisen att fokusera på enbart en person. De andra männen som delaktig i gang bang-träffarna får bötesföreläggande, för att kunna fälla huvudmännen för koppleri. Det finns säkert rimliga förklaringar. Dels är rättspåföljden så pass låg att det i princip är omöjligt för polisen att prioritera dessa ärenden. Dessutom riskerar härvorna att bli så omfattande ifall vi skulle vilja åtala alla män som deltog i träffarna. Men det är inte tillräckligt bra ursäkter för en rättstat som ska skydda alla. Även de kvinnor, flickor, tjejer som av olika anledningar hamnar i händerna på män med gemensam hobbyn att våldta.

Lagstiftningen och rättsväsendet visar om och om igen att du och dina fem eller tio eller tjugofem välbärgade medelålders kompisar kommer undan med att sexuellt och våldsamt utnyttja unga, utsatta flickor. Vi kommer längre och längre ifrån att lösa problemet. Den 49-årige ”modellfotografen” blev anmäld för våldtäkterna och koppleri för redan tio år sedan. Men lades ner. Enligt Elin Nelly vid Citypolisen i Stockholm blev kvinnorna inte trodda.

När flickor säljs, köps och utnyttjas av män som hyr lägenheter, skaffar hotellrum och turas om att agera projektledare så har vi en verksamhet som når upp till alla krav av vad vi kan kalla organiserad brottslighet. Precis som att Göran Lindberg inte var en enskild galning, precis som att männen i det andra ”gang bang”-målet borde vara gemensamt ansvariga för våldtäkten mot 17-åringen och som nu, i fallet med fotografen. En ensam galning som är varken galen eller ensam.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se