Stäng
blog-header
april 18, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Topeka & Shawnee County Public Library

Modellagenter bevakade anorexiaklinik

Tidningen Metro avslöjar idag att modellagenter har strukit runt Stockholms största anorexiaklinik i jakt på unga flickor för modelluppdrag. Personal och föräldrar har reagerat och verksamhetschef och överläkare Anna-Maria af Sandeberg berättar för Metro att ”man har stått utanför kliniken och raggat på våra flickor för att man vet att de är väldigt smala.” Det ska röra sig om flickor i åldrarna 14-15 år. Vårdkoordinator Christina Lillman-Ringborg betonar hur behandlingen saboteras: ”En del av sjukdomen är att man har en vrång kroppsuppfattning, och så får man plötsligt smicker och ett jobberbjudande. Det underlättar inte behandling av sjukdomen.”

Sällan har väl ett så tydligt exempel på skönhetsindustrins cynism kunnat uppvisas. Någon försöker alltså profitera på sjuka människors tillstånd och dessutom, genom då att ”belöna” de sjuka kropparna, aktivt uppmuntra till fortsatt sjukdom. Kapitalismens egen pro-ana-aktivism. Med rätta har detta uppmärksammats i flera andra medier under dagen, och spridits på facebook och twitter.

Men vem är egentligen förvånad, undrar en då. Detta blir logiken i ett samhälle med smala ideal och starka ekonomiska incitament att spela på dessa. Extrema fall är förstås tacksamma att rasa över, men vi verkar aldrig komma längre än kortlivat raseri och resten slentrian i dessa frågor. Modebranschen och reklam i allmänhet får ofta stå som syndabockar för osunda ideal, men den ätstörda vardagen omkring oss med skuldkänslor, pulverluncher och hets för beach 2013 passerar utan några större problem. Som den normalitet det är.

Vi kan maskera våra egna ideal, och till och med öppet fettförakt, med resonemang om sunda kroppar. Men det är ingen slump att agenterna hellre besöker anorexiakliniken än står utanför idrottsgymnasiet.

 

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se