Stäng
blog-header
oktober 1, 2013
Kawa Zolfagary, bloggare
Foto: Casey Rodgers/Invision for Microsoft/AP Images)

Microsoft förnedrade transperson – kallade kvinna för ”Thing”

Under det stora spelkonventet Eurogamer Expo i London presenterade Microsoft sin nya spelkonsol Xbox One. Laura Kate Dale som arbetar för spelsidan Destructoid blev uppkallad på scen under Microsofts evenemang, men det som skulle bli en rolig händelse slutade i att hon blev förnedrad och utsatt för grov transfobi. Microsofts presentatör var en komiker vid namn Fraser Millward, han tog upp  flera personer från publiken på scen som en del av evenemanget. När han tagit upp Laura Kate Dale  började Millward kalla henne för honom, det och saken. Laura skriver själv på Twitter:

‘Most embarrassing moment of Eurogamer. Pulled up on stage for XB1 thing and called male twice and ”it” twice.

‘I was ”he”, ”it”. ”Thing” and ”this one”. I was on stage and they still insist ”we need a woman on stage, any women here”

De reducerade alltså en människa till ”det” och ”saken”. Man kan fråga sig vilken människosyn personerna där har och varför ingen annan reagerade, men svaret är nog tyvärr väldigt dystert. Det är nämligen inte udda att det förekommer inskränkta åsikter i spelkulturen, det har man länge haft stora problem med, och att komiker drar transfobiska skämt är ingenting nytt, det finns en lång tradition av det inom humorvärlden. Vilket just är problemet, humorn. Maria R (@Transfeminazgul) uttrycker det väl:

mariaR

Tänk tillbaka på alla gånger du sett transpersoner representerade på film. Försök minnas alla gånger du sett en komedi där det roliga är att en man har på sig kvinnokläder. Avhumaniseringen av transpersoner har pågått länge, och det är inte bara inom film och komedi. Det samverkar också med övrig sexism, det värsta du kan vara som man är en bög eller en fitta, saker samhället kopplar till det omanliga. Vi reproducerar fördomar i vår humor, som sen förstärks i samhället, sen kommer de tillbaka i humorn igen värre än tidigare. Det är som en ond helvetescirkel fylld av burkskratt och hatisk humor.

Att kritisera transfobi eller annat i humor är något väldigt svårt, framförallt för att man knappt hinner säga två ord innan någon tar på sig yttrandefrihetskepsen och skriker ”Men man måste väl få skämta om vad som helst!”. Självklart får du skoja om precis vad du vill så länge du håller dig inom lagens ramar, det är ingen som tycker vi ska lagstifta om vad som är okej att skämta om. Eller ja, vissa humorpaneler skulle jag inte ha något emot att kriminalisera. Men frågan är inte om man får skämta, utan hur bör man skämta. När du sparkar nedåt på utsatta grupper och bidrar till att förstärka deras utsatthet så kanske du inte gör det mest optimala med ditt humorgeni. Så packa ner buktalardockan som just är på väg att dra ett transfobiskt skämt, för en komikers syfte är väl ändå inte att få någon att gråta?

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se