Stäng
blog-header
september 26, 2016
Hanna Gustafsson, bloggare
Foto: Johan Nilsson / TT

Medborgargarden kan sluta låtsas att de vill skydda oss

På söndagen berättade bland andra Svenska Dagbladet om polisrapporter som visar att grupper av män som rör sig i huliganvärlden attackerar ensamkommande ungdomar.

Efter rapporterna om nyårsnattens sexuella övergrepp i tyska Köln började, som vi alla kommer ihåg, högerextrema webbsidor uppmana till att bilda så kallade “medborgargarden”. De gav sig på människor som såg ut att ha utländsk bakgrund, allt under någon sorts paroll av att ”skydda kvinnor”. Till SvD säger polisen i söndagens artikel att ungdomarna som attackeras av de högerextrema gängen ofta inte vågar polisanmäla, men att det fortfarande förekommer.

Hela idén att några grupper av högerextrema män i någon form vill ”skydda kvinnor” eller någon annan av oss, är ju förstås lögn. När övergreppen i Köln skedde väcktes visserligen en rad skribenter som ville fokusera på förövarnas kultur och högerextrema män som plötsligt fick sådan ”beskyddarinstinkt” att de rusade ut på gatorna och för att slåss.  Men att dessa män skulle vara upprörda över sexuella trakasserier mot kvinnor – i Köln eller någon annanstans – är enbart fejk.

Inte heller handlar det om att “polisen inte längre kan kontrollera situationen” eller att “samhällskontraktet har kollapsat” eller vad det nu är en del debattörer försöker få det till.

Det är nämligen bara vissa rapporter om sexuella trakasserier som får dessa garden av män att vifta med sina knutna nävar i en parodi av upprördhet och kvinnosolidaritet.

Nyligen skakade en stor grupp kvinnliga politiker och journalister i Frankrike om landet när de berättade om den genomträngande sexistiska kultur som finns hos deras manliga kollegor i det franska parlamentet. Kvinnliga parlamentsledamöter berättade att kommentarer om deras kläder och att de är ”söta flickor” är vanliga från manliga kollegor. De berättade att det fått höra ”kom igen, knäpp upp knapparna” och ”klä av dig” när de stått i talarstolen. En högt uppsatt manlig politiker fick lämna sina uppdrag efter skandalen, en annan fick be om ursäkt. Enligt de kvinnliga politikerna var dessa bara toppen av ett isberg.

Inga svenska högerextrema flygblad producerades i protest mot den djupgående kultur av sexism och trakasserier mot kvinnor som uppenbarligen upprätthålls och sanktioneras av franska män i det franska parlamentet.

Häromdagen rapporterades att sexuella trakasserier är vardag för kvinnor som jobbar i amerikanska naturreservat, bland annat i Grand Canyon, Yosemite och Yellowstone. Skandalen avslöjades i januari i år och i förra veckan nådde den hela vägen till den amerikanska kongressen. Visselblåsarna för den sexistiska kultur som exponerades där berättade att de var rädda för repressalier.

Inga högerdebattörer gjorde ett skit när denna rapport om denna tradition av trakasserier mot kvinnor kom ut.

För några dagar sedan släpptes en rapport som visade att hälften (!) av alla skolflickor i England råkat ut för sexuella trakasserier i skolan. En tredjedel av tjejer mellan 16–18 år har blivit tafsade på av skolkompisar. Tre fjärdedelar får höra nedsättande termer som “slampa” varje dag i skolan. Rapporten visade också att lärare fortfarande ser killar som drar upp tjejers kjolar som “skoj”.

Inga svenska partier skapade upprörda flygblad om dessa tjejer. Inga nidbilder av engelska skolpojkar postades i sociala medier.

Det kom också nyligen en undersökning från Trade Union Center i England som visar att hälften av alla engelska kvinnor har upplevt sexuella trakasserier på sin arbetsplats. Trakasserier som inkluderar tafsande, sexuella närmanden och sexuella “skämt”. 20 procent av kvinnorna har upplevt sexuella trakasserier från sin chef eller någon i en auktoritär ställning.

Inga arga svenska medborgargarden bildades efter denna undersökning. Inga analyser om engelska mäns syn på kvinnor publicerades av alternativmedia.

Det som hände efter Köln var en del av en abnormalitet, ett ögonblick när högerextrema män till synes uppvisade solidaritet med kvinnor som upplever sexuella trakasserier i sin vardag. Det visade sig såklart bara vara fejksolidaritet, och få kvinnor trodde heller något annat. Kvinnor som lever i en patriarkal kultur, i Frankrike, i England, i Sverige eller var som helst i världen har inget stöd att vänta från dessa män.

Vi vet vilka som är på vår sida. Och vilka som inte är det. Det råder ingen förvirring hos oss.

Våld är inte beskydd. Rasism är inte solidaritet. Ni kan sluta låtsas.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se