Stäng
blog-header
oktober 21, 2016
Nikita Feiz, Bloggare
GÖTEBORG 20161020 Irans damfotbollslandslag anländer till hotellet i Göteborg inför fredagens landskamp mot Sverige. Foto: Thomas Johansson / TT

Matchen mot Irans damlandslag är en seger mot konservativa krafter

I kväll skrivs historia i Göteborg när det svenska damlandslaget möter Irans för landskamp i fotboll. Det är första gången som Irans damlandslag spelar en match i Europa och fram till bara för en vecka sedan var det inte helt klart om matchen skulle bli av eller inte.

Förra året spelade det svenska herrlandslaget en vänskapsmatch mot Iran inför ett fullsatt Friends Arena. Landskampen som spelas i kväll är en del av en överenskommelse kring herrlandslagets match i fjol. En överenskommelse som innebar att om herrlandslaget skulle få komma till Sverige och spela fotboll så skulle även Irans damlandslag få göra det.

Att få till en match mellan damlandslagen visade sig dock vara betydligt svårare än för herrarna. Irans fotbollsförbund hade bara för en vecka sedan fortfarande inte kontaktat den svenska ambassaden och det var in i det sista osäkert om damlandslaget skulle få visum för att få chansen att spela en landskamp i Europa för första gången.

Iran har varit motvilliga till att få till matchen och har bland annat velat använda problem med visum som en ursäkt för att ställa in matchen. Visumen beviljades dock till slut – men inte i tid. Matchen flyttades därför från torsdagen till fredag.

I Iran är det förbjudet för kvinnor att vara åskådare vid fotbollsmatcher eller andra sportevenemang. Det finns flera fall där iranska kvinnor tvingats betala böter för att de krävt få komma in i stadium för att få se olika matcher.

Överenskommelsen som svenska fotbollsförbundet fått igenom och matchen som spelas i kväll, trots många om och men, är viktig för att den visar att Sverige inte stödjer den iranska politiken som förbjuder kvinnor och män att få ta del av sport på samma villkor.

Oavsett vem som vinner i kväll är det en seger att det iranska damlandslaget, trots Irans motvilja, fått komma till Sverige och Europa för att spela en match på en arena som välkomnar dem lika mycket som männen.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se