Stäng
blog-header
mars 3, 2016
Gustav Almestad, bloggare
Deniz Gamze Ergüven har skrivit och regisserat franska "Mustang".

Mångfald av kvinnors perspektiv på ny filmfestival

I dag startar den första upplagan av Stockholms feministiska filmfestival, som pågår 3-6 mars på biografen Zita. Filmerna som visas är alla av och om kvinnor.

Enligt festivalens egen utsago handlar det om att “öka jämställdheten inom filmbranschen och filmutbudet genom att lyfta fram film skapad av kvinnor och som skildrar kvinnors berättelser och erfarenheter.”

Det är en sak som samtidigt ges tyngd av att festivalen också lanserar en granskning av jämställdheten i det svenska bioutbudet. Det handlar om förra årets 259 filmer som visades på bio, med avseende på könsfördelning inom exempelvis huvudkaraktärer, författare och regissörer. Föga överraskande var 86 procent av filmerna regisserade av män. En tacksam fond att spela andra filmer mot.

Flaggskeppet på festivalen får nog sägas vara öppningsfilmen, den Oscarsnominerade franska filmen ”Mustang”, men förutom det uttalade syftet att visa kvinnors berättelser syns i programmet att perspektiven också fått vara med större bredd än bara USA och Västeuropa.

Den lilla festivalen har trots allt plockat in filmer från åtminstone 15 länder, från Palestina och Turkiet till Kanada och Kuba. Bara för att kvinnors berättelser lyfts har inte alla kvinnor samma berättelser. Det är liksom det saken handlar om.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se