Stäng
blog-header
oktober 20, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Kort kjol. Foto: AP/TT

Locket på är våldtäktsmannens bästa vän

En bok om våldtäkt har, efter påtryckningar från föräldrar, slutat användas i åttondeklassernas undervisning på en skola i värmländska Hammarö.

Det gäller den snart tjugo år gamla ungdomsromanen ”Kort kjol” av Christina Wahldén, som är något av en klassiker bland våldtäktsskildringar i svensk ungdomslitteratur. Säkert är den bekant för många då den både hängt med länge och då skolan i Hammarö knappast är ensam i landet om att äga en klassuppsättning.

Hur våldtäkter och andra övergrepp skildras är ett ämne som ofta problematiserats, så även på denna blogg, och visst finns det våldtäktsfiktion som verkligen kunde ses som skadlig (inte bara för unga) i olika sammanhang. Tyvärr handlar det aktuella fallet inte någonstans om problematisering eller vad för syn på övergrepp som presenteras, utan om ren beröringsskräck för verkligheten.

“Boken beskriver en grov våldtäkt i detalj med ett språk som inte lämpar sig för barn”, uppger föräldrarna till TT/SvD, alltså en fråga om otäckt innehåll. Man undrar ju vad de tror att verklighetens övergrepp är och hur tonåringar ska kunna hantera den frågan utan att först behöva drabbas själva om nu vuxna hellre lägger locket på.

Det locket är våldtäktsmannens bästa vän.

Detta handlar mindre om censur än det handlar om våldtäktskultur. Oviljan att prata rakt ut om övergrepp är en av de beståndsdelar som gör det möjligt att lämna utsatta i egen osäkerhet över om det som hänt verkligen är en “riktig våldtäkt”. Det är tyvärr en osäkerhet som kan finnas hos många åttondeklassare. Vad hjälper det en fjortonåring som faktiskt drabbats att föräldragrupper sätter myndighetsgräns på erfarenheterna?

Förlaget har nu till följd av händelsen lagt ut boken tillfälligt som gratis e-bok. Tryckta ex går knappt att få tag på i handeln längre, så för den som vill bilda sig en egen uppfattning om skildringen är det en bra start. Naturligtvis är det ändå inte kompensation nog när hela undervisningskontexten upphör.

Mest oroväckande är att gruppen av föräldrar också ämnar ta ärendet till Skolinspektionen. För att – får man anta – sabotera undervisningen för högstadieelever i hela landet i stället för bara de egna barnen.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se