Stäng
blog-header
november 6, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Skål! Foto: Janerik Henriksson / TT

Låt SD och Uvell bygga dejtingappar i stället

Det var mycket relationsteorier bland ”invandringskritiska” röster i veckan.

Slöseriombudsmannen Rebecca Weidmo Uvell ville exempelvis plötsligt ”prata om kön” i sin senaste krönika för Dagens Samhälle. Weidmo Uvell har denna gång kommit på att om en majoritet av asylsökande är män så borde det leda till knas på relationsmarknaden framöver. Hur ska alla dessa män hitta partners! Kommer de bli arga singlar? Då vet man ju hur män börjar bete sig.

”Frustrationen över att inte hitta någon att bilda familj med i kombination med den ökade
konkurrensen om kvinnorna kommer oundvikligen att bli ett problem.
[…]
Dessutom är ensamstående män redan i dag överrepresenterade i tråkig statistik som depressioner, självmord, missbruk, kriminalitet och arbetslöshet.”

När människor som normalt sett aldrig skulle närma sig en problematisering av manligheten börjar höfta några överrepresentationer efter kön är det läge att påtala vad saken egentligen handlar om: ett effektivt sätt att via ingalunda feministiska, utan direkt patriarkala framställningar om våldsam manlighet, spä på den hotbild som det mesta dylika pratet om invandring redan syftar till.

Samtidigt i en annan del av invandringsnojan står alltså Rickard Wall, Sverigedemokraternas mest pratglade kommunpolitiker i Stockholm, och killgissar lite i fullmäktige om romska kvinnors hypotetiska avkastning på äktenskapsmarknaden i Sverige.

Det är naturligtvis brutalt ironiskt – den handelssituation han tänker sig bakom modern samlevnad kunde lika gärna komma från en sverigedemokratisk skräckkarikatyr av islam.

Dessutom är tanken avslöjande för de täta banden mellan antifeminism, raggningskonstnärer och nyfascismen. Vilket förstås inte är något nytt, då hela nationalistfantasin hänger på kvinnors underkastelse i kärnfamiljen.

Det är därför Wall inte pratar om snygga romska killar som kan giftas bort till kvinnor med stadig inkomst i Sverige, och det är därför som en helt omvänd situation med stor majoritet kvinnor som asylsökande inte skulle fått en käft att problematisera. Män är ingen vara i den världen, så det kan inte bli brist på dem, och fascismen importerar gärna kvinnor som inte hotar det svenska patriarkatet. Så länge de är tjusiga.

En tanke vore dock att sätta Wall och Weidmo Uvell tillsammans på ett utvecklingsbyrå för dejtingappar, för att se om de inte kan ordna ett Tinder för att para ihop asylsökande män och romska kvinnor. Det kunde om inte annat hålla dem borta från politik och debatt ett tag.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se