Stäng
blog-header
januari 28, 2013
Gustav Almestad, bloggare
Foto: Mei Burgin

Kvinnokroppens värde: ett rabatterat rum i city

”- Jag känner mig lite grann som den här prinsen som ska gå ut och rädda en tjej i nöd, som kanske inte då har boende, inte har bostad. I dag är det svårt i samhället, säger mannen till Metros reporter som utger sig för att vara intresserad av rummet.”

I tidningen Metro avslöjas idag en andrahandsmäklare i Stockholm som hyr ut ett rum i sin lägenhet, till endast kvinnor och gärna mot sex. Reportern låtsas vilja hyra och mannen berättar om tidigare hyresgäster som han i princip skryter om att de haft sex med honom för boendet. Bostadsmarknadens mörka baksida, menar artikeln i Metro. Snarare en framträdande del av patriarkatets käcka framsida.

Det är ju inget nytt att män erbjuder husrum mot sex till bostadssökande kvinnor, det har vittnats om tidigare (exempelvis av samma tidnings krönikör Lisa Magnusson). Argumentet som mäklaren anför, att det inte är att likställa med sexköp eftersom det är frivilligt, är lika gammalt. Och lika dumt. På något sätt kan dessa män dra på det stora leendet och inbilla sig att det går att använda boende som explicit förhandlingsmedel och samtidigt vara utvald till lite vanligt frivilligt sex. Ett självbedrägeri av rang.

Problemet i sig är dock inte vad en mäklare har för pinsamma illusioner, utan beroendeställningen som varje människa som ingår ett liknande avtal hamnar i. Det gäller särskilt i en bostadsbrist som den stockholmska. Hur mycket kan kraven plötsligt stiga med hjälp av hot om vräkning? Var finns det trygga hemmet när man delar säng med torsken? Men ord som beroendeställning och makt finns inte heller i ”frivillighetens” försvarares världsbild. Med mössan käckt på svaj kan de på allvar hävda att det snarare är hon som säljer sex som utnyttjar den kärlekstörstande mannen.

Säkerligen erbjuds även unga män samma uppgörelse på sina håll, men fortfarande av andra män förstås. Visst är det patriarkatets framsida du ser. Varje erbjudande om bostad mot sex, varje besvikelse över att en bjuden drink inte ledde till sex, varje skämt om en avsugning mot att ta hand om disken och varje lovsång till fria kvinnor som tjänar pengar på att älska sex, alla målar de detta budskap på samhällets fasad: kvinna, din kropp är en valuta.

Det samhället tvingas alla kvinnor leva i oavsett hur en väljer.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se