Stäng
blog-header
juli 15, 2015
Nikita Feiz, Bloggare
En demonstration mot kvinnlig könsstympning i Kenya 2007. Foto: Sayyid Azim/AP/TT

Kvinnlig könsstympning förbjuds i Nigeria

Kvinnlig könsstympning ska förbjudas i Nigeria.

Förra veckan skrev landets president Goodluck Jonathan under en lag som ska förbjuda utförandet av kvinnlig könsstympning. 19,9 miljoner nigerianska kvinnor beräknas ha blivit könsstympade. Experter hoppas nu att den nya lagen ska påverka de andra 26 afrikanska länder som fortfarande tillåter utförande av könsstympning.

Kvinnlig könsstympning innebär att delar av blygdläpparna eller klitoris skärs bort. I de allra värsta fallen skärs så mycket bort att endast en liten öppning lämnas kvar där urin och menstruationsblod ska kunna rinna ut.

Kvinnlig könsstympning får mycket allvarliga medicinska följder, inte minst eftersom ingreppet oftast utförs av äldre kvinnor som saknar utbildning eller kunskap om ingreppet snarare än av sjukvården. Smutsiga instrument används och stympningen sker vanligen utan bedövning. Könsstympning kan leda till infertilitet, död och gör även att kvinnans sexualliv påverkas negativt på grund av smärta och svårigheter.

Könsstympning har utförts i tusentals år som sedvänja i flera olika kulturer och traditioner – och utförs fortfarande, eftersom det anses vara en del av den rit som ska initiera en flicka till att bli kvinna.

De återstår att se om den nya lagen kommer att lyckas förändra de sociala normer och bryta de traditioner som lett till att kvinnor blivit fråntagna sin sexualitet och ibland även sitt liv. Det här är i alla fall ett viktigt steget i rätt riktning.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se