Stäng
blog-header
maj 29, 2014
My Vingren, bloggare
Främlingsfientligt samkväm med (från vänster) Gustav Kasselstrand (förbundsordförande, SDU), Udo Landbauer (bundesobmann, RFJ, Ring Freiheitlicher Jugend), Tom van Grieken (Voorzitter, VBJ, Vlaams Belang Jongeren) och Julien Rochedy (directeur national, FNJ, Front National de la Jeunesse). Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Krigsförklaring från Sverigedemokraternas ungdomsförbund

Gustav Kasselstrands blick. Rakt in i kameran. Den pumpande musiken. Till våra bröder och systrar i Europa, proklamerar han. Och visst är SDU:s nya kampanjfilm en kärleksförklaring till deras bröder och systrar i Europa. Youtube-klippet som släpptes på onsdagen är nämligen en direkt kopia av den franska, fascistiska, ungdomsrörelsen Generation Identitaires film “Declaration of War” från 2012.

Det är svartvita bilder. Snabba klipp. Den hotfulla stämningen från SDU:s film är än mer uttalad i “Declaration of War”. Tro inte att detta är ett enkelt manifest, säger förespråkare för den franska fascistgruppen. Det avslutas: ”Detta är en krigsförklaring. Du var gårdagen. Vi är framtiden.”

Under 2008 visade flera personer som kallade sig ”identitärer” intresse för Sverigedemokratisk ungdom, SDU. De ville engagera sig. Något som inte möttes med allt för starkt entusiasm av ledningen för ungdomsförbundet. Erik Almqvist, som då var ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, reagerade kraftigt. På ungdomsförbundets forum ungsvensk.se skrev Almqvist att den identitära ideologin är odemokratisk och alldeles för ”allmänt hållen” för SDU.

Året därpå, 2009, säger Almqvist i en intervju med ”nationell.nu” att den identitära ideologin bygger på tankegångar som är uppenbart ”antidemokratiska, antisemitiska, rasbiologiska och extremsocialistiska”. Almqvist säger att anhängare till den identiära ideologin är personer med ett förflutet inom Svenska motståndsrörelsen och personer som öppet sympatiserar med nationalsocialismen än idag, säger han till nationell.nu.
– Kort sagt inrymmer det identitära väldigt mycket som Sverigedemokraternas Ungdomsförbund aldrig vill förknippas med. Därför är det för mig solklart att man inte kan vara engagerad inom både den identitära rörelsen och inom SDU, säger Almqvist till nationell.nu.

Nu är det inte lika självklart. Under valnatten när siffrorna som visade att Front National blir Frankrikes största parti i EU-parlamentet jublades det på Sverigedemokraternas valvaka. SDU:s vice förbundsordförande William Hahne hyllar Front National på sin facebooksida.

Vi pratar ofta om hur Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har, i äkta normaliseringsprocessprincip, flyttat ramarna för hur mycket rasism vi tål. Vad man lätt glömmer är att normaliseringsprocessen fungerar åt andra hållet också. Även rasismen radikaliseras. 2008 var det omöjligt för SDU att släppa in medlemmar i ungdomspartiet som var ideologiskt skolade i den identitära rörelsen. I dag släpper de ett videoklipp som inte bara flirtar med fascistiska grupper utan faktiskt råhånglar. Helt utan skam.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se