Stäng
blog-header
maj 27, 2016
Gustav Almestad, bloggare
Det kommer mer bra politik från Stockholms stadshus nu än tidigare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Konkret politik – i stället för positionering mot kvinnoförtryck

Evighetsdebatten om kvinnoförtryck i “förorten” fortsätter, och fortfarande är det mest en positioneringsfest utan egentliga förslag. Senaste månadernas bisarra fixering vid en enskild vänsterpartist har tagit oss ännu längre från det egentliga ämnet, samtidigt som konkreta insatser alltjämt lyser med sin frånvaro.

Vem behandlar situationen för socialtjänsten och för kvinnojourer? Hur många vill se kopplingar till hur skolan mår? Vem pratar om att vi i effektivt låser in människor i förorter för att kollektivtrafiken är för dyr? Det måste finnas både universella politiska verktyg och specifika metoder för att förbättra jämställdhet och motverka våld och social kontroll. Och dessa måste få kosta.

Tack och lov finns några politiker som kan svara med just politik. I en debattartikel i SvD i veckan menade Sissela Nordling Blanco och Anna Rantala Bonnier, företrädare för Fi Stockholm, att det går att göra mer än att bara använda utsatta kvinnor som slagträn, och att det finns saker som faktiskt görs i Stockholm. Bland det som nämns där finns kompetensutveckling i socialtjänsten, stöd till kvinnojourer, antidiskrimineringsarbete i skolan, och jämställdhetsdirektiv i föreningsstödet. Glädjande nog är det i en del fall sådant som undertecknad eftersökte redan under förra årets version av samma debatt.

En hel del finns förstås kvar att önska. Debattartiklar om vad den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm redan gör bättre än alliansen är ju förstås att betrakta som sittande styres skrytbulletin och inte ett kvitto på att allt ändå ordnar sig. Det ligger i sakens natur när det gäller politikers kommunikation utåt. Det är ändå ett välkommet utspel, därför att det visar att frågan trots en fördummad debatt faktiskt kan omvandlas till konkret politik om man väljer det.

Om ansvariga politiker kan lämna debattens irrgångar och börja formulera förslag så kan alla andra också göra det. Inte minst för att kräva ännu mer.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se