Stäng
blog-header
februari 17, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare

Kön spelar roll

Har ni någonsin varit på en rollspelsträff? Det har jag. Det är en väldigt mansdominerad hobby, för att inte säga väldigt vit. Tur då att det finns de som försöker förändra den bilden och låta fler ta del av något som många anser är väldigt roligt och givande.

Jag spelade massor med rollspel under min uppväxt, jag älskade det verkligen. Men när jag blickar tillbaka på det så kommer jag på massor med tillfällen då inte bara sexism utan också grov rasism flödade. Allt från hur spelen var utformade till självaste klimatet som uppstod när det enbart var vita, heterosexuella män som deltog och dominerade spelet. Jag kan inte komma på ett enda tillfälle då jag inte varit den enda rasifierade* personen i sammanhanget. Kommer inte heller på några tillfällen då det någonsin funnits mer än en tjej närvarande, om det fanns någon tjej med alls.

Föreningen Gaiaprojektet (älskar att alla rollspelsföreningar har så roliga namn) anordnar Femcon, ett rollspelskonvent med kvinnlig arrangör och kvinnliga spelförfattare. I programmet finns också en föreläsning från Åsa Roos om den manliga normen i spel och hur den bidrar till ojämställdhet. Allt som allt verkar det vara inte bara något nyttigt utan också väldigt kul. Det gör mig oerhört glad att det finns eldsjälar som vill göra rollspelsvärlden till en säkrare och mer givande plats för alla. Jag hoppas de får perfekta kast med alla sina T20**.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se