Stäng
blog-header
december 7, 2012
Kawa Zolfagary, bloggare

Kommentarsfält stängs av kvinnohat

Videon ovan är från TEDxWomen 2012 och handlar om kvinnohat på internet. Går ni in på Youtube kan ni se att kommentarsfältet är nedstängt, anledningen till detta anges i videons beskrivning:

WHY ARE COMMENTS TURNED OFF?
This talk comes from a woman who was targeted by an online hate campaign. Predictably, the same campaign has targeted this talk, so comments have been shut down. If you’d like to comment constructively on this video, please share on your own social networks.

En video som handlar om kvinnohat på internet har alltså tvingats stänga ner kommentarerna på grund av kvinnohat på internet.

Vem är då Anita Sarkeesian som den kvinnohatande nätmobben anser förtjäna denna behandling? I en text i Arbetaren beskrev jag Sarkeesian och hennes uppdrag såhär:

Tydligast blev detta när Anita Sarkeesian, kvinnan bakom Feminist Frequency, bestämde sig för att granska hur tv-spel framställde kvinnor. Hon startade en insamling för att kunna sponsra en serie videoklipp där hon tänkt analysera olika delar av spelindustrin ur ett feministiskt perspektiv.
För detta belönades hon med att manliga spelare försökte stänga ner hela hennes närvaro på internet, de utsatte henne för sexuella trakasserier och hotade henne med våldtäkt. En person skapade ett spel som enbart gick ut på att misshandla henne. Hon har tvingats stänga ner kommentarfunktionen på sin sida och sina videos för att en armé av arga unga män fyller kommentarerna med kvinnofientliga förolämpningar och hot. På många sätt har de bevisat att hennes granskning är viktigare och mer angelägen än någonsin.

Hot om våld och sexuella trakasserier har alltid använts av extremister i ett försök att tysta meningsmotståndare. Nästan alla personer som deltar i den offentliga debatten kring genus och jämställdhet har vid ett eller annat tillfälle hotats av anti-feminister. Särskilt illa utsatta blir debattörer av kvinnligt kön.

Det blir allt vanligare att kommentarsfält stängs ner men det är sällan det görs i samband med artiklar som handlar om årets bästa trädgårdsklippare eller videoklipp som handlar om matlagning. Istället framgår det tydligt att det finns två ämnen som tvingar fram det absolut värsta ur nätmobben och leder till att man inte kan ha öppna kommentarsfält. De två ämnena är migration och genusfrågor. Arga män som av en eller annan anledning är missnöjda går långt över gränsen för vad som är acceptabelt i sin jakt på att såra och psykiskt misshandla de som inte håller med dem. Att stänga ner kommentarsfält får tyvärr inte stopp på deras åsikter eller deras våld mot oliktänkande. För att uppnå en förändring där så kräver det utbildning, insatser och ett samhälle som kraftigt tar avstånd från kvinnohat, oavsett om det är i den fysiska världen eller på internet.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se