Stäng
blog-header
april 29, 2015
Gustav Almestad, bloggare
Hjälp nu blir det mål, var det killen eller tjejen som sköt? Foto: Hasse Holmberg/TT

Knäckt av en brud

Flicklaget som vinner fotbollsmatcher mot jämngamla pojkar är en synnerligen tacksam story.

Det uttalade målet för Älvsjös 04:or i Dagens Nyheters reportage i dag gör det ännu bättre. Det är inte första gången flicklag spelar mot pojklag, men här inte bara utmanande för laget, att anmäla dem till en pojkserie ska också utmana normerna.

Mycket riktigt möter de också motstånd, av den mest patetiska sorten.

Resonemanget som åldersgruppsansvarig för Enskede IK för fram hänger knappt ihop: “Om våra killar vinner får de ju bilden av att de är mycket bättre än tjejerna. Och om de förlorar kan det bli en knäck, på grund av den norm som finns.” Misstankarna om att flicklaget är toppat i matcherna må väl vara hänt, även om tränaren Sami Rossi avvisar den saken, men vad det gör för skillnad gentemot risken att vilket annat mötande pojklag som helst också kan toppas återstår att fundera på.

Det är nämligen inte rädslan/glädjen för hur ont det gör att bli knäckt av en brud som är den riktiga spjutspetsen mot normerna här, även om dagens jämställdhetsdiskurs älskar att frossa i sånt. Omvänt är inte sportseparatismen heller något man slår vakt om för att skydda flickor från att spela mot övermäktiga pojkar. Det handlar i grunden om uppdelningen i sig, något som glädjerop över sporadiska flicksegrar mot pojkar inte nödvändigtvis ruckar på. Flickor och pojkar måste ha skilda omklädningsrum, därför också skilda lag. Något sånt.

Det är rimligen ett gott steg på vägen att någon medvetet satsar på flickidrott över huvud taget och gärna intar en lite radikal hållning, men fortfarande blir det oerhört lätt att fortsätta placera en story om det modiga flicklaget som vågar spela mot pojkarna i en fortsatt sexistisk diskurs som ett soligt litet undantag. Flickorna som minsann var lika bra som de underförstått annars bättre pojkarna!

Stockholms förbundschef Björn Eriksson påtalar att det är vuxna som lär flickor och pojkar förväntningen att det är värre att “torska mot tjejer än mot killar”. Så är det givetvis. Tyvärr gör han, och vi, detta även indirekt genom att önska eller tillåta “flicklag i pojkserier”, där pojkserier underförstått är de bästa. Det är liksom delvis den grejen som gör att ”pojklagen” ända upp i vuxen elit kan motiveras mer pengar år efter år.

För att de är normlagen, det som ska eftersträvas.

Normer bekämpas lämpligen på flera fronter. Vad sägs om att sluta dela upp lagen på kön helt, att göra satsningar på serier med bara mixade lag? Även om det inte skulle blir samma goa underdogstory i det binära könskriget.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se