Stäng
blog-header
april 29, 2018
Hanna Gustafsson, bloggare
Yonge Street i Toronto. Foto: Galit Rodan/The Canadian Press via AP

Kan massmordet få oss att tala om det ideologiska kvinnohatet?

De senaste dagarna har ni kanske märkt att alla som i början skrev på sociala medier om Alek Minassian, mannen som körde upp på en trottoar och medvetet körde ihjäl tio personer i Toronto härom veckan, har tystnat.

Mer specifikt så är det de som tvärsäkert uttalade sig om att Missanians attack hade kopplingar till islamism som tystnat, nu när detta visat sig vara helt fel. Inte bara hade de fel, de har uppenbarligen inget som helst intresse av vad som faktiskt drev massmördaren nu när det visat sig inte vara jihadism.

Terrorattacker, massmord och gruppvåldtäkter blir för vissa personer helt ointressanta så fort de inte kan kopplas till invandring eller islam. Eftersom dessa personer inte drivs av att förebygga terrorattacker, massmord och gruppvåldtäkter, utan av en helt annan agenda.

Spekulationerna kring vad som drev kanadensiska Alek Minassian att meja ned dussintals människor har kanske tystnat på vissa håll – men blivit en större nyhet på andra håll.

Alek Minassian, en 25-årig man, postade ett facebookinlägg innan han gav sig ut på sitt planerade massmord. Att det verkligen är han som skrivit det har diskuterats fram och tillbaka, men polisen har nu bekräftat att inlägget är från Minassians facebook.

I sitt facebookinlägg skrev Minassian att ”the Incel rebellion has begun” och hyllade Elliot Rodger, som utförde massmordet på ett universitetsområde i Kalifornien för nästan precis fyra år sedan.

För oss som på avstånd bevakat denna så kallade ”manosphere” – den del av internet som inkluderar mansrättsaktivister, antifeminister, Pick Up Artists och andra forum riktade mot män – är ”incel” förstås inget nytt. Det är namnet för de män som lever i ”ofrivilligt celibat” och är känt för att ha flera kvinnohatiska forum.

Fenomenet uppmärksammades bland annat förra året när Reddit stängde ned sitt forum för Incels på grund av att det bröt mot Reddits regler om att inte uppmana till våld mot individer eller grupper.

En del tycker att reaktionerna på Minassians ”Incel rebellion” inlägg är överdrivet alarmistiska. Men då kanske man inte vet anledningen till varför så många reagerar så starkt när en man med kopplingar till kvinnohatande internetforum begår massmord. Nämligen detta: Det är inte första gången.

2014 dödade Elliot Rodger alltså sex personer och skadade 13 på ett universitet i Kalifornien. Han lämnade efter sig ett manifest där han beskrev sitt hat mot alla kvinnor, ett hat baserat på att de inte vill ligga med honom. Han beskrev hur han tänkte ta sig in i ett sorority house och döda alla ”blonda slampor” som straff för alla kvinnor som ratat honom under åren.

”On the day of retribution I am going to enter the hottest sorority house of UCSB… and I will slaughter every single spoiled, stuck-up, blonde slut I see inside there.

I will take great pleasure in slaughtering all of you.

You will finally see that I am in truth the superior one. The true alpha male.”

— Ur Eliot Rodgers manifest

Att Rodger drevs av ett misogynt hat var dock inte något som media skrev särskilt mycket om, jämfört med hur mycket det hade skrivits om han i stället drivits av, säg, religiös fanatism.

I augusti 2009 gick George Sodini – en 48-årig man som drev en blogg där han skrev om sina misslyckade försök att få kvinnor att dejta honom, och sin ilska över detta – till ett gym han brukade träna på. Han klev in i en kvinnlig aerobicsklass, släckte ljuset i salen och sköt tolv för honom helt okända kvinnor. Tre av dem dog.

Den 6 december 1989 gick Marc Lepine in i ett klassrum på Montreals tekniska högskola École Polytechnique där nio kvinnor och 50 män, som alla studerade till ingenjörer, uppehöll sig. Väl inne i klassrummet separerade han kvinnorna och männen åt. Han beordrade männen att gå ut. Han förklarade för de nio kvinnorna som var kvar att de var feminister och att han slogs mot feminismen. Sedan sköt han ihjäl dem. Därefter gick han runt på skolan. När massakern var över hade 14 kvinnor dödats.

En undersökning av masskjutningar i USA 2009-2016 visar att över hälften av alla masskjutningar i USA inkluderade en person gärningsmannen hade en relation med. 33 procent av gärningsmännen hade en bakgrund med våld mot kvinnor. Det är högre andel än andelen psykiskt sjuka gärningsmän.

Om det visar sig att ett nytt massmord kan kopplas till män som drivs av kvinnohat och som eventuellt radikaliserats genom likasinnade forum, kanske det börjar bli dags att samhället pratar om hur den drivkraften fungerar. Var den kommer ifrån, hur den ser ut, vem som drabbas.

Att det finns män som lever i ofrivilligt celibat och behöver prata med andra män i samma situation är naturligtvis varken konstigt eller farligt. Problemet är om vi har ett samhälle som inte lär vuxna män att hantera vuxna situationer på ett vuxet sätt.

Om vuxna män inte får lära sig att kvinnor är egna individer, att de har rätt att välja vilka de har sex med eller inte har sex med, att universum inte är skyldiga dem en flickvän bara för att de är ”nice guys”, så har vi ett problem. Om de i stället hittar platser där de får lära sig att kvinnor som inte vill ligga med dem aktivt förtrycker deras ”manliga rätt” till sex, att alla kvinnor är slampor, att den sexuella revolutionen har tagit ifrån män deras rättmätiga makt över kvinnors sexualitet, så har vi ett ännu större problem.

Att det är jobbigt för människor att leva i ofrivilligt celibat är det ingen som motsäger. Men det vuxna sättet att hantera det är förstås inte att lägga skulden på andra och att hata alla kvinnor– detta är något de flesta män förstår. Om hatet dessutom blir en ideologi och drivkraft, är det ett samhällsproblem.

Kvinnohat beskrivs sällan som en bakomliggande drivkraft vid våldsdåd, inte på samma sätt som politisk eller religiös fanatism. Kanske är det rimligt att det är så. Men kanske det också är rimligt att börja diskutera frågan om var drivkraften bakom kvinnohat kommer ifrån, vilken ideologi som ligger bakom, vad den säger om hur vi lär vuxna män att hantera vuxenlivet, och hur kan man förebygga att den mynnar ut i våld i framtiden?

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se