Stäng
blog-header
mars 11, 2013
My Vingren, bloggare

Janne Josefsson och könskriget

Skärmavbild 2013-03-11 kl. 19.09.07

Under internationella kvinnodagen anordnade Grävseminariet i Göteborg ett panelsamtal med Maria Sveland, Janne Josefsson, Täppas Fogelberg, Britt-Marie Mattsson och Robert Aschberg.

Enligt arrangörerna var ambitionen med den nya programpunkten att Late Night Show skulle vara ett uppfriskande samtal i avslappnad miljö. Janne Josefsson hade kanske inte riktigt samma inställning. I en debattartikel på SVT Debatt skriver han egentligen var mest intresserad av att få svar på några specifika frågor av Maria Sveland eftersom han personligen inte ansåg att någon journalist besvärat sig med att ställa en enda kritisk fråga kring hennes nya bok Hatet. På så vis menar Josefsson att han enbart tog sitt journalistiska och medborgliga ansvar när han struntade i att samtalet skulle handla om journalistiska dilemman och gränssättningar och hellre ställde en oförberedd Sveland till svars för att bland annat vara antidemokratisk och inte velat ”ta debatten”.

Vad innebär det då att ”ta debatten”, detta fantastiskt abstrakta uttryck? Enligt Josefsson är en av anledningarna till Svelans påstådda antidemokratiska värderingar att hon vid flertalet tillfället tackat nej till att delta i SVT Debatt, ett program som Josefsson tidigare varit programledare för.

Bara för att förtydliga. Debatt är ifrågasatt och omtvistat debattprogram. En av de mer minnesvärda avsnittet av Debatt under 2012 var avsnittet om fallet med tvååriga Haddile. En man som suttit häktad i en månad i samband med att Haddile omhändertogs för undernärning och hjärnblödningar får tillgång till SVT Debatts studio för att, enligt redaktionen själva, få berätta sin historia. Haddiles mamma anklagas av deltagarna för att inte bry sig om sitt barn och redaktionen är så ivriga över att få tag på henne så hon ska kunna ”förklara sig” att de säger Haddiles mammas telefonnummer högt i direktsändning, detta trots att det fanns uppgifter om att mamman levde under allvarliga hot. Ulf Bjered, professor i statsvetenskap skrev i en reaktion efter programmet att intervjun med mannen i studion var osmaklig.

Vill ni ha mer?

I det sista avsnittet av Debatt 2012, en sammanfattning av den senaste säsongen åker programledaren Belinda Olsson ut på arbetarklasssafari i Göteborgs hamnkvarter. Hon besöker ett gäng manliga fiskearbetare och frågar dem vad de egentligen tycker om ordet ”hen”. De tycker det är ett löjligt ord. Belinda frågar hur de identifierar sig själva och de mullrar att de självklart är ”han”. Mhm, säger Belinda nöjt och sammanfattar att verklighetens folk tycker det är löjligt med könsneutrala pronomen. Så enkelt kan ett debattprogram omyndighetsförklara en hel rörelse av trans- och genderbender-personers kamp för sina rättigheter.

Nu anklagar alltså Josefsson Maria Sveland för att vara emot demokrati när hon tackar nej till ett debattprogram hon själv inte anser vara seriöst. Det hela är ju självklart underligt resonerat av Josefsson. Varför skulle det vara ett hot mot demokratin att en person själv gör aktiva val vilka offentliga tillställningar hen vill närvara på? Sveland är knappast den enda som den senaste tiden tackar nej till debattprogrammet, jag har gjort det två gånger, är jag då mot demokrati enligt Josefssons retorik?

Antagligen. Eftersom jag dessutom är medlem i ROKS, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. I Debatt skriver Josefsson att Svelands åsikter inte är förenliga med kritisk journalistik. Jag skulle vilja påstå att om det är någons åsikter som inte är förenliga med kritisk journalist skulle det vara Josefssons. Till Expressen jämför han ROKS med antidemokratiska fascister. Han säger:

“Det finns en falang feminister som är fascister med antidemokratiska åsikter som att män är djur med mera. Jag tänker på SCUM-manifestet och Roks.”

Som faktakälla nämner Josefsson dokumentären Könskriget och dess kända citat, håll i er för nu blir det obehagligt, “Män är djur”. Tycker ni också att det börjar bli aningen tröttsamt med de eviga referenserna till Könskriget? Här kan ni se den oklippta versionen kring det omtalade uttalandet om att män skulle vara djur. Att Kvinnotryck publicerade en recension av SCUM-manifestet och att ROKS fd ordföranden Ireen von Wachenfeldt sedan citerade ur samma recension i en intervju skulle vara det enda eller ens primära beviset på feminismens så kallade manshat så tror jag inte att Josefsson behöver vara speciellt orolig över att varken feminismen eller kvinno- och tjejjoursrörelsen skulle vara en totalitär, fascistisk rörelse.

Tvärtom. Jag vet få rörelser som arbetar så omfattande med våldsförebyggande maskulinitetsfrågor som ROKS och SKR gör. Tillsammans med Män för jämställdhet har de t ex drivit projektet Machofabriken, ett våldsförebyggande projekt där unga får tänka och reflektera kring normer om våld, makt och jämställdhet.

Om Janne Josefsson anser att Sveriges största rörelse för kvinnors och mäns rätt till frihet både från att utöva och bli utsatt för våld är en fascistisk rörelse skulle jag vilja ha lite mer matnyttigt än att han refererar till Könskriget, en dokumentär kritiserad för partiskhet, är fälld i granskningsnämnden och dessutom har rejält med år på nacken. ROKS styrelse är inte densamma, organisationsmodellen har också utvecklats, precis som de allra flesta organiationer gör med tid. Men Josefsson kanske inte vågar ta debatten? Att en journalist som nyligen blivit utvald av Mediaakademins förtroendebarometer till Sveriges mest förtroendeingivande journalist (förvisso en ifrågasatt utnämning)  anklaga en av Sveriges största antivåldsrörelser för att att vara fascister och antidemokratiska, utan någon egentlig grund alls är inte vad jag skulle kalla värdig journalistik.

Eller som Jon Högman skrev på twitter igår:

Skärmavbild 2013-03-11 kl. 19.56.20

Täppas Fogelberg deltog också i det omtalade panelsamtalet. Han skulle egentligen fungera som bisittare till moderatorn Sara Wennerblom Arén men gav tydligt stöd till Josefsson. I sin blogg skriver Täppas om fredagskvällens utveckling. Han beskriver hur Janne Josefsson var så arg på Sveland att det kom rökpuffar ur hans öron, Täppas fortsätter beskriva hur Maria Sveland lämnade tillställningen i tårar och avslutar med att han somnar nöjd med kvällen. Som om inte det var nog med machotendenser i den inlägget säger Täppas dessutom till Expressen att han anser att Sveland beskriver de våldtäkts- och mordhot hon tvingas ta emot “med vällust.”

Ärligt talat vet jag inte vad han syftar på, hur han kan dra den slutsatsen. Täppas förklarar det heller inte närmare, utan berättar istället att han minsann också tvingats ta emot jobbiga påhopp när han varit programledare för Ring P1. Vad menar han? Att han minsann inte blev rädd när han fick hot så därför borde inte heller andra bli det?

Janne Josefsson säger upprepade gånger, i flera intervjuer, att han inte förstår någonting av kritiken mot honom eller de andra manliga paneldebattörerna. Jag tycker deltagarna i Lilla Aktuellts förklarar det hela bättre än vad någon annan har lyckats med. På frågan vad som skiljer tjejer och killar åt svarar Albin att killar är stökigare, speciellt i nya grupper. Och Tora säger:

“Det kan vara så att killarna tar väldigt mycket plats och försöker vara coola.”

Ps. Förtroendebarometerns undersökning bestod av 340 deltagare där 37 eller 38 personer skrivit Janne Josefsson. Kanske inte direkt tillförlitliga resultat som speglar hela svenska folket med andra ord.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

Sök på Politism.se