Stäng
blog-header
juni 9, 2014
Kawa Zolfagary, bloggare
Här står jag och inför lite nolltolerans mot rasism på Jimmie. Foto: PRIVAT

Jag är inte rasist, min kompis är invandrare

Så långt bak jag kan minnas har det använts som ett försvar mot anklagelser om rasism. Tillsammans med ”Jag är inte rasist, men” är ”Jag är inte rasist, min kompis/fru/kusins hund/pizzabagare är invandrare” de två vanligaste saker man får höra när saker som berör rasism diskuteras. Låt oss för en gångs skulle reda ut varför det inte är ett försvar, utan snarare har motsatt effekt mot det man vill uppnå.

Angela ”Taggen” Larsson skrev en väldigt intressant text där hon kritiserade Youtube-fenomenet PewDiePie. En av personerna som kom till hans försvar skrev att han inte kan vara rasist, han är nämligen ihop med en italienare. Låt oss bortse från det faktum att Taggen aldrig kallat honom för rasist och istället fokusera på argumentet som användes.

Argumentet kan kokas ner till en sak, ifall du inte har något emot en person som för dig symboliserar en hudfärg, ett kön, en läggning eller liknande, så är det alltså omöjligt för dig att hysa fördomar eller uttala dig kränkande mot andra som delar samma egenskap. Alltså, om du känner en kurd så är det omöjligt för dig att ogilla kurder, även om du ger uttryck för svepande generaliseringar och fördomar när du pratar om dem. Tänk efter, hur sjuk är inte den tanken? Jag kallade just en kvinna för något nedsättande, men eftersom jag har en mamma så är det omöjligt att det var sexistiskt. Starkt argument.

Hela tanken förutsätter också att en rasifierad* person inte själv kan hysa rasistiska åsikter. Om du tror det så är risken stor att du A) inte vet hur rasism fungerar och/eller B) inte känner särskilt många rasifierade. För självklart kan rasifierade upprätthålla rasismen, genom att yttra sig rasistiskt och hysa rasistiska åsikter. Det är inte som att de konfiskerade alla mina fördomar när jag gick genom tullen på vägen in i landet. Inte heller får man något futuristiskt vaccin som gör en immun mot att bli rasist.

Man önskar ändå att det nästan låg någon sanning i den här myten, att närhet till en rasifierad person på något sätt gjorde att alla ens rasistiska åsikter försvann. Isåfall borde vi sätta igång med den där andra myten om ”massinvandring” och bota Sverige en gång för alla (hihi, den här meningen kommer få så många att flippa ut). Just ja, en sista sak:

Ordlista:

*Rasifierad – Att vara rasifierad innebär att man fysiskt uppfattas som utlandsfödd och annat än svensk. Det är en person som blir utsatt för rasism på grund av namn eller etnicitet. Även religion bidrar, som till exempel för judar och muslimer. Det är ett bättre ord än icke-vit (som förhåller sig till vit som standard) och bättre än invandrare/utlandsfödd då många som är födda i Sverige också utsätts för samma rasism som de som migrerat hit.

Om bloggen

Det är vi som är Genusfolket. Sidan lanserades hösten 2012 med Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Kawa Zolfagary. Efter någon månad lyckades vi rekrytera My Vingren till redaktionen. Sakta men säkert växte läsarskaran. En större sida kräver också fler som kan bidra, så vi rekryterade Nikita Feiz och Judith Kiros. I augusti 2013 blev Genusfolket en del av Politism. Hösten 2014 tillkom skribenterna Tanvir Mansur och Julia Cagan. I dag skriver Gustav Almestad, Hanna Gustafsson och Tanvir Mansur för Genusfolket.

  • Gustav Almestad
  • Hanna Gustafsson
  • Nikita Feiz
  • Tanvir Mansur

PRESSRELEASER

från Cision

Sök på Politism.se